Compare Listings

»Moraš iti svojo pot«

Ustvarjanje kot življenjsko poslanstvo

Dajana Grgantov iz kreativnega Waved Studia nam je o svojem delu povedala naslednje: Navdihnjena s številnimi odtenki Jadranskega morja, zvoki valov in z življenjem na splošno, oblikujem majhne in enostavne stvari za otroke, pa tudi za odrasle.

Ustvarjanje kot življenjsko poslanstvo

Uporabljam naravne materiale, z ustvarjanjem pa v vsak izdelek vnesem veliko ljubezni in časa. Enostavnost, prefinjena estetika, privlačna oblika, didaktičnost in namembnost so smernice, ki jim vedno sledim in zaradi česar postajajo  izdelki WAVED  prepoznavni, obenem pa tudi izražajo mojo osebnost.

Verjamem, da ima vsak od nas svoj „zakaj“, pravi Dajana. Zakaj počnemo to, kar počnemo, zakaj gremo po poti, ki je ne ubere nihče drug in kaj želimo s tem doseči, zakaj knjige, potovanja in trenutke doživljamo na nekem višjem nivoju in zakaj mislimo, da imamo kaj sporočiti.  Ko v nekem trenutku spregledaš in se zaveš, da tisto, kar poznaš, ni usklajeno s teboj, življenje, kot ga živiš, pa skriva mnogo več možnosti od tega, kar so ti povedali, takrat veš, da moraš iti svojo pot.

V šoli so nas učili vsega mogočega; od spola do sklanjatev, od korena do integralnega računa, vseh mogočih datumov in dogodkov, niso pa nas naučili najpomembnejšega – življenja. Niso nam povedali, da se sreča nahaja  v nas, ne pa v zaslužku. Niso nam omenili, da je mogoče ustvariti in živeti svoje sanje.

Niso nam niti rekli, naj pri odločitvah poslušamo sebe (intuicijo), temveč so logiko in razum navajali kot argumente pravilne izbire. Zato so nam pripovedovali strašljive zgodbe, nekakšne nebuloze o raju in peklu, ocenjevali so znanje, ki ga je nemogoče oceniti. Ne razumite me narobe, nikogar ne krivim. Pravzaprav sem zelo hvaležna za celotno mladostniško potovanje. Kajti, če ga ne bi bilo, ne bi danes bila, kjer sem in ne bi počela tega, kar imam rada.

Po zaključenem študiju v Reki sem se vrnila v domači Krk, ki je zame mesto z izjemno kvalitetnim življenjem. Dovolj majhen, a prideš kamorkoli pravočasno in brez prometnih težav, istočasno pa tudi dovolj blizu večji Reki, ki ima vse, česar Krku primanjkuje. Mesto, ki nudi vse več vsebin in vrednot, ljudje, ki čistijo plaže in prispevajo k skupnosti ter otroci, ki rastejo v naravnem okolju z vonjem borovcev, morja in oljk – da, to je otok Krk.

Ko odrasteš ob zvokih valov in vonju po soli, obstaja možnost, da vse sprejmeš kot samo po sebi umevno, obstaja pa tudi druga stran, ko boš vse to ozavestil in na nek način občutil potrebo po dajanju in vračanju. To potrebo sem začutila tudi jaz. Prav zaradi tega občutka so nastala moja prva dela, jadrnice, nastale iz naplavin, ki jih je morje v hladnih zimskih mesecih vrglo na obalo.

Navdihnjena z morjem sem zasnovala blagovno znamko Waved, od koder izvira tudi ideja za ime. Najzgodnejše otroške spomine povezujem z morjem, igranjem na valovih ter veliko risanja, zato ne preseneča, da sem se pričela razvijati v tej smeri. Še danes rišem, skiciram, oblikujem in ustvarjam v svojem domu v bližini morja.

Čudno mi je reči, da delam, raje rečem, da ustvarjam. Z lastnimi rokami, sanjami, zgodbami. Slike in besede se pojavljajo, nastajajo v moji glavi, neplanirano, nepričakovano. Včasih ne vem, kaj bi z njimi, vendar jih sprejmem in prenesem na papir. Nekaj se jih udejanji, nekaj pa ostane za vedno ujetih v papir.

Trenutek ustvarjanja je stanje pozitivne norosti, čas popolne prisotnosti v tem trenutku, to je bivanje v brezčasju. Takrat čas ne obstaja, ne meri se, ne omejuje. To so trenutki brez kančka premišljenosti, brez misli. Meditativno stanje, ki je tako prijetno prav zaradi tega, da sem takrat tisto, kar v resnici sem, ker z ustvarjanjem dosegam svoj namen.

In zato, ko me vprašajo, koliko časa potrebujem, da nekaj ustvarim, ne znam odgovoriti. Kajti takrat ne gledam na uro, ker mi ni mar, saj ustvarjanja ne morem podrediti časovnimi okvirjem. Prav zato je ročno delo neprecenljivo. Nima svoje cene. Vam se zdi previsoka, meni pa neopredeljena. Se sploh kdaj vprašate, kaj pravzaprav plačate in kaj dobite? Je to samo kos nečesa, kar držite v roki ali je vrednost mnogo večja?

V okviru blagovne znamke izdelujem kocke za otroke iz oljčnega lesa. To je kvaliteten in dišeč les oljke, ki se obrezuje med obnavljanjem olivnjaka. Ko sem videla ostanke, katerih edina usoda je bila zažig, sem dobila idejo o izdelavi učnih kock s črkami. V izdelavo so bili vključeni lokalni mizarji, ki so z rezanjem drevja pomagali, da se je moja ideja udejanjila.

Najvznemirljivejši trenutek je dobiti obrezane kocke v roke in občutiti vonj oljke, vonj narave. Sledi obdelava in pisanje črk z barvami na vodni osnovi, ki so varne za otroke. Te procese delam ročno, preobračam vsako kocko, brusim in brišem prah, izpisujem črke. Opažam, da niti ena ploskev ni identična drugi. Vsaka je posebna, svoja. Leta izpisujejo svojo zgodbo. Uživam in si predstavljam otroke, ki sestavljajo prve črke in besede, kako kocke nizajo v vrste in v višino.

Morje, podnebje in moji otroci so prvoten navdih in zato sem na začetku delala največ prav za otroke. To so lesene igračke in sestavljanke v obliki ladjice na valovih ter posterji kot dekoracije za otroške sobice. Veliko uporabljam belo in modre barve. Nagibam se k minimalizmu, zato so tudi oblike enostavne in čiste. S kombinacijo materialov, kot na primer lesa, tkanine, vrvic, usnja in papirja, se ustvari zanimiva taktilna izkušnja za učenje in spoznavanje sveta. Uporabljam samo naravne materiale, prefinjenost dizajna in kvaliteta izdelave pa zagotavljata izdelkom dolgo življenjsko dobo in ustvarjanje novih spominov.

Poleg knjig in umetnosti sem tudi velika ljubiteljica potovanj. Vsako potovanje prinaša svoje sporočilo, spoznanja in vrednote, ki jih želim ohraniti in prenesti na svoje otroke. Zato otroci vedno potujejo z nama. Kovčki so polni slik in doživetij, ampak še vedno je dovolj prostora zanje. Želja po odkrivanju in gibanju je vedno prisotna. Morda je to tisto prvobitno v nas. To je tisto, kar imajo otroci v svojem duhu, mi pa ponovno odkrivamo. Svobodno se gibati in obenem čutiti mir v duši. Biti na vrhu planine in se istočasno zavedati svojih globin. Biti daleč od doma in čutiti povezanost s svetom. Počutiti se enkratne, pa spet povezane z množico.

Potovanja me vedno navdihnejo, največkrat za svoj blog. Tiste dni se rodijo mnoge misli, občutki, drage drobnjarije se tlačijo v žepe, vse ima svojo zgodbo. Rada hranim male stvari, ki me vračajo v srečne trenutke. Nekako iz tega vzroka je nastal Traveler`s Journal – Popotnikov dnevnik, ki sem ga prilagodila pogojem natečaja in poslala kot predlog rešitve za spominek mesta Krka.

Iščoč nekaj drugačnega in posebnega, funkcionalnega in očesu privlačnega, s spajanjem tradicije in sodobnosti, vonjev in občutkov, je nastal ta spominek.  Potnikov dnevnik hrani slike, hrani drobnjarije, budi vonjave in spomine, pomni besede, trenutke in mesta. Kot takega so prepoznali na natečaju v organizacije Turistične skupnosti mesta Krk in mu dodelili naziv „Dar iz Krka“.

Ta oznaka ima zame dvojen pomen – to je potrditev in priznanje dolgoletnemu ustvarjanju, obenem pa je tudi poklon mestu. Menim, da si tisočletno mesto zasluži kvalitetne, originalne in avtohtone spominke, ki ga bodo predstavljali kot „splendidissima civitas Curictarum“ in ki bodo doprinesli k pripovedovanju zgodbe o mestu „zgodovine in kulture“, kakor se predstavlja. S spojem nas ustvarjalcev ter voljo in posluhom mestnih očetov se lahko napravijo številne dobre stvari, s čimer bi oplemenitili in dvignili na višji nivo vrednosti, ki jih ponujamo.

Tako je o svojem ustvarjalnem delu govorila Dajana Grgantov. Iz turističnega portala www.pag.si se ji zahvaljujemo za lepe, navdiha polne besede ter fotografije. Več o njenem delu lahko izveste, če kliknete na spletno stran www.wavedstudio.com.

Sorodni članki

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem

Terme Sveti Martin

Terme Sveti Martin so edinstvena destinacija na severu Hrvaške, ki se nahaja sredi nedotaknjene, zelene narave Medžimurja. Terme Sveti Martin, ta oaza miru, je ponosna na lokalno in zdravo gastronomijo ter na posebno, značilno »Healthness« ponudbo (ime sugerira: zdravje + wellnes hkrati), ki gostom zagotavlja zdravje in dobro počutje. Terme Sveti Martin krasi sodobna namestitev, ponašajo se z več kot 100-letno tradicijo termalnega turizma, zaradi česar so idealna destinacija za dopustovanje, počitek v kateremkoli letnem času.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem