Compare Listings

Ravnovesje in umirjenost

Jogijski oddih na morju

Vsak od nas potrebuje vsaj enkrat na leto oddih ali odklop od vsakdanjega življenja. Hitri tempo in nenehni pritiski, ki nam jih nalaga današnje življenje ves čas obremenjujeta naš živčni sistem. Posledično prihaja do nenehne izčrpanosti, depresij in drugih bolezni.

Jogijski oddih na morju

Prispevek in fotografije pripravila Ana Colja, www.apsara.si, anayoga@gmail.com.

Zato, da se res odpočijemo potrebujemo spremembo okolja. Potrebujemo spodbudno okolico in  aktivnosti, ki nas lahko sprostijo, umirijo, razstrupijo in revitalizirajo.

Jogijski oddih na morju je ena od možnosti, da to res dosežemo.

Svež morski zrak nam bo napolnil pljuča s kisikom, čudoviti razgledi nam bodo odprli srce in glavo. Narava ima v sebi kvaliteto vrline. V njej bomo občutili ravnovesje in umirjenost, ki vstopata v nas skozi vse pore.

Zato je izvajanje jogijske prakse na morski obali ali v senci borovcev še en dodaten plus. Kadar poučujem jogo v naravi, poskušam v praksi vključiti to spodbudno okolje.

Pri izvajanju asan oz. jogijskih položajev lahko zremo v jasno modro nebo, v iglice borovcev ali v morske valove. To nas bo še dodatno sprostilo in povezalo z naravo.

Spodbujam učence, da občutijo veter, ki boža njihovo kožo. Usmerjam jih, da se zavedajo vonjav, ki prihajajo k njim: vonj borovcev in drugih cvetlic, vonj morske soli.

Pozornost je tista, ki nam daje možnost, da smo tukaj in zdaj zavedajoč se lepim, čudovitim trenutkom. Vse kar imamo je sedanjost. Samo v njej lahko izpraznimo um in ga napolnimo z novo energijo.

Lahko se zavedamo stopal, ki se dotikajo mivke, kamenčkov ali iglic in ne gre samo za dotik, gre za vsrkavanje te čiste in pretočne zemeljske energije.

Meditacija na morju je lahko usmerjena v poslušanje zvokov galebov, morskih valov ali nežnega maestrala. Lahko smo pozorni na sončne žarke, ki skozi kožo vstopajo v naše organe in kosti ter nas grejejo in polnijo s svetlobo.

Ker prihaja do simbioze z okoljem, nas bo narava močno podprla v procesu čiščenja in razstrupljanja. Čiščenje potrebujemo na vseh nivojih: telesno, umsko, energijsko in duševno.

Na jogijskem oddihu se ne učimo samo izvajanja asan in različnih tehnik dihanja ampak tudi prisluhniti tišini, naravi in sebi. Dobro je, da si vzamemo čas in se vprašamo:

  • Kaj si želim?
  • Ali sem srečna?
  • Zakaj se tako počutim?
  • Kam grem?


Na jogijskem oddihu nam morje, z vso svojo modrostjo, veličino, in mirnostjo sporoča, šepeta. Daleč od obveznost in skrbi, si na tem morskem oddihu lahko dovolimo, da smo sami in da se povežemo s seboj kot nikoli do zdaj.

Tak oddih nam običajno da točno to, kar potrebujemo. V meditaciji dobimo odgovore, ki smo jih iskali. Ob pogledu na morske horizonte se zjokamo ali smejimo. Ali oboje. Spoznamo ljudi, ki so nam sorodni po duši, s katerimi se lahko pogovarjamo, kot da bi se poznali celo življenje. Zgodijo se nam dogodki, ki nam pokažejo, v katero smer moramo iti.

Naše telo in hrbtenica sta nam hvaležna, za vsak jogijski položaj. Naš um vzljubi tišino.

Prispevek in fotografije pripravila Ana Colja, www.apsara.si, anayoga@gmail.com.


Sorodni članki

Opatija: advent vabi

Čarobnost adventa romantično Opatijo spremeni v idilično zimsko (turistično) destinacijo. Opatija, to prečudovito hrvaško mesto, ki z razkošno decembrsko okrasitvijo pridobi edinstven »božični« sijaj, vsako leto ponuja nepozabne prizore in doživetja.

Nadaljujte z branjem

Alan Čaplar: Planinarski vodič po Hrvatskoj

Izšla je nova, prenovljena izdaja planinskega vodnika »Planinarski vodič po Hrvatskoj«. V založbi Mozaik knjiga so zapisali: To prenovljeno izdajo objavljamo natanko deset let po izidu prve izdaje. Vmes smo jih izdali šest, s čimer je knjiga Planinarski vodič po Hrvatskoj eden naših najbolje prodajanih priročnikov. Avtor planinskega vodnika Alan Čaplar je ob izidu, novembra 2021, dejal: "Pohodniški vodnik ne živi, ko je na polici, ampak ko se uporablja".

Nadaljujte z branjem

Tatjana Šavorić o avanturi Via Adriatica

Tatjana Šavorić je žena, mama trem otrokom, medicinska sestra, planinka. Tatjana Šavorić je s svojim 25 kil težkim nahrbtnikom v 45 dneh prehodila vseh 1.100 kilometrov po hrvaški obmorski planinski poti imenovani Via Adriatica. Tatjana Šavorić je prva in edina ženska, ki je Vio Adriatico v zimskih razmerah prehodila sama. O svojem podvigu je Tatjana Šavorić, na naše veliko veselje, napisala knjigo z naslovom Moja Planina - Kroz gore uz more, od Prevlake do Istre.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.