Compare Listings

Nova dimenzija, premium segment

Helikopterski prevoz, prava ideja za luksuzni turizem

»Storitev helikopterskega najema je na Hrvaškem dostopna, in sedaj je predvsem naloga hotelirjev višje kategorije ter destinacij, da se dogovorijo za sodelovanja in ponudijo svojim gostom neko novo izkušnjo in doživetje.«

Helikopterski prevoz, prava ideja za luksuzni turizem

Naš hrvaški prijatelj Goran Rihelj je spet našel odlično temo za pisanje turističnega prispevka. Tokrat je govora o helikopterskem prevozu. Članek z naslovom »Hrvaška je svojo turistično ponudbo obogatila s storitvijo helikopterskega prevoza« in je objavljen na odličnem hrvaškem turističnem portalu www.hrturizam.hr objavljamo v celoti.

Pogosto govorimo o luksuznem turizmu, vendar pa se mnogi motijo, ko menijo, da je imeti hotel s 5 zvezdicami že luksuzni turizem. Samo po sebi razumljivo je, da je vrhunska namestitev nujna, vendar pa morajo biti celotna destinacija kot tudi ponudba vsebin na tem nivoju, da lahko sploh govorimo o luksuznem turizmu. Samo hotel s 5 zvezdicami ni luksuzni turizem. In prav skozi to prizmo sem neprestano spraševal: Ali lahko najamem helikopter ter recimo iz Splita obiščem Dubrovnik ali da me nekdo z letališča prepelje do hotela. Odgovor je bil vedno negativen, celo s čudenjem v smislu, kako mi to sploh lahko pade na pamet.

Prav to pa je ena od luksuznih ponudb, oziroma opcij, ki jih naš turizem mora imeti, če sploh želimo razvijati zgodbo luksuznega turizma, seveda poleg luksuznih trgovin, namestitve, pohištva in opreme, storitve,… Kot vsaka ciljna skupina ima tudi luksuzni turizem, oziroma gostje z visoko plačilno sposobnostjo, svoje potrebe in želje, ki jih moramo izpolniti, da bi jih pritegnili in upravičili njihova pričakovanja.

Sedaj je naposled napočil trenutek, ko lahko ponudimo storitev helikopterskega prevoza z letališča na katerokoli destinacijo, obenem pa lahko tudi hoteli ponudijo to luksuzno storitev svojim gostom. Podjetje Helitours iz Slovenije je obogatilo našo turistično ponudbo v sklopu luksuznega turizma s storitvijo helikopterskega prevoza. Njihova helikopterja sta trenutno nameščena na otokih Brač in Mali Lošinj ter tako pokrivata našo celotno obalo in omogočata tudi prevoz oseb od/do Zagreba, kar je za naš turizem vsekakor odlična novica.

Kakor je povedal Tom Mastnak iz podjetja Helitours, imajo trenutno trenutno dva helikopterja Airbus Dauphins, s katerima nudijo storitev helikopterskega prevoza in sta stacionirana na Braču in Lošinju ter pokrivata našo celotno obalo, možni pa so tudi mednarodni poleti proti Črni Gori, Sloveniji, BiH in Italiji. “V ponudbi imamo dva dvomotorna Airbus Dauphin helikopterja, kar nam omogoča varno in stabilno letenje preko morja in naselij in imata prostora vsak za 8 oseb. Doseg imata 350 kilometrov zračne linije ali 200 navtičnih milj, kar je recimo oddaljenost od Zagreba do Hvara, iz Malega Lošinja pa smo v eni uri v Benetkah. Imamo dolgoletne izkušnje s helikopterskimi leti ter smo trenutno edini helikopterski operater z evropskim AOC certifikatom v tem delu Europe s kompleksnimi helikopterji, ter tako konkuriramo v samem vrhu ponudbe v Europi je poudaril Mastnak.

Kot sem omenil, sta helikopterja strateško postavljena na Lošinj in Brač, s čemer zagotavljata pokritost celotne obale. Tako je možen prevoz gostov z letališča do katerekoli destinacije, tudi z Zagreba proti morju in obratno, tu pa je še veliko drugih možnosti, kot je najem helikopterja za panoramske polete ter najem helikopterja za razne turistične vsebine ali pakete. Tako lahko gost iz Lošinja s helikopterjem obišče Pulo ali Dubrovnik ali gre samo na sestanek v Zagreb ter se takoj zatem vrne v hotel. Na tak način našim gostom ponujamo neko novo dimenzijo in luksuzno ponudbo.

Trenutno Helitours sodeluje s skupino Jadranka iz Malega Lošinja in Sončnim Hvarom. Ker so s ponudbo te storitve na Hrvaškem šele na začetku ter so se osredotočili na pridobivanje vseh dovoljenj, šele pričenjajo z dogovori s hotelirji, katerim nudijo posebne pakete sodelovanja. Naši hotelirji so v luksuznem segmentu tako dobili novo storitev, katero so močno pogrešali. Zagotovo našo luksuzno ponudbo s tem dvigujemo na mnogo višjo raven.

“Hotelom ponujamo možnost, da lahko svojim gostom ponudijo dodatno storitev helikopterskega prevoza, da jih prevzamejo na letališču ali v pristanišču, pa tudi da jim organizirajo dodatne turistične pakete, seveda ob ustreznem finančnem nadomestilu. Na tak način lahko hoteli povečajo prihodke z zasluženo provizijo. Največji interes je, da lahko gosti pristanejo in odletijo čim bližje hotelu in prav to je tudi možno, saj imamo dovoljenje za izredne pristanke ob soglasju lastnika zemljišča. In če so hoteli lastniki zemljišča, lahko helikopter teoretično pristane 100 m od hotela, kar sploh ne predstavlja problema,“ je povedal Mastnak.

Kot je izpostavil Mastnak, so pričeli počasi, saj želijo, da jih ljudje spoznajo, da se prepričajo, da so resen in kvaliteten partner ter da jim je na dolgi rok v interesu čim bolje in učinkoviteje povezati našo celotno obalo. Nudijo celo možnost medicinskih poletov, v primeru nujnega medicinskega prevoza, kar je izrednega pomena za otoke, saj daje gostom dodaten občutek varnosti in s tem neposredno doda vrednost celotni destinaciji, hotelirjem in ponudnikom namestitve.

Seveda je varnost na prvem mestu, in poleg tega, da imajo helikopterji vse potrebne certifikate in dovoljenja, se lahko podjetje Helitours pohvali tudi z dolgoletnimi izkušnjami. Kot navaja Mastnak, je lastnik podjetja strastni ljubitelj helikopterjev in tudi sam pilot, celotna zgodba pa se je pričela že leta 2006 z ustanovitvijo podjetja.

”Pričeli smo s storitvami vzdrževanja in šolo letenja, kasneje pa smo razširili ponudbo na panoramske lete. Pred dvema letoma, 2016, smo kupili prej omenjena Dauphin helikopterja, ki sta sedaj na voljo na Jadranski obali. Z nakupom helikopterjev z dvema motorjema smo se iz nekompleksnega podjetja spremenili v kompleksno. Zvišali smo nivo varnostnih standardov, dobili vse certifikate ter postali resno podjetje, ki konkurira po vsej Evropi na najvišjem nivoju. Vsi naši piloti so nekdanji vojaški ali policijski piloti, ki imajo preko 4.000 ur poletov, inštruktorji imajo najvišji nivo izobrazbe, v službi za vzdrževanje pa je ekipa s po 30 – 40 let izkušenj,” je povedal Mastnak ter  zaključil s tem, da so usmerjeni na dolgoročnost in da so odprti za sodelovanje s hotelirji ter destinacijami, da bi na ta način s skupnimi močmi obogatili hrvaško turistično ponudbo.

To je odlična novica za naš turizem, še posebej za hotelirje s 4+ in 5 zvezdicami, pa tudi za destinacije, ki se skušajo umestiti v luksuzni turizem, kot recimo Dubrovnik, Hvar, Mali Lošinj, Rovinj in druge. Naša neverjetno razčlenjena obala s tisoči otokov je raj za navtike, ki bodo storitev najema prevoza s helikopterjem sprejeli z navdušenjem, prav tako tudi vsi drugi gostje v premium segmentu.

Prav to je namreč en od pomembnih členov, ki je našemu turizmu še manjkal. Ponudba v luksuznem segmentu, ki je običajna ali standardna na drugih destinacijah, ki so fokusirane na ta tip gostov in brez katere pravzaprav ne moremo razvijati luksuznega turizma. Po odličnem začetku ECA in povezovanju naše obale in otokov s s hidroletali, ki pa se je na žalost neslavno in klavrno končala, je to priložnost, da dvignemo letvico ponudbe na višji nivo. Storitev helikopterskega najema je na Hrvaškem dostopna, in sedaj je predvsem naloga hotelirjev višje kategorije ter destinacij, da se dogovorijo za sodelovanja in ponudijo svojim gostom neko novo izkušnjo in doživetje.

Sorodni članki

Sabunjari. Jih poznate?

Sabunjari (iz Privlake) so se skorajda celotno prejšnje stoletje ukvarjali s peskom. Pesek (po domače – sabun) so kopali v plitkem morju, nalagali so ga na barke in potem prodajali ob jadranski, predvsem severnodalmatinski, obali in bližnjih otokih. Delo sabunjarov je bilo izredno težavno, moški so za posledicami mukotrpnega dela hitro zbolevali, hitro umirali. Vsekakor so dali pečat zgodovini Privlake, s tem zapisom se bomo njihovemu svojevrstnemu žrtvovanju poklonili tudi na www.pag.si.

Nadaljujte z branjem

Božićno selo, božična vas v Dalmaciji

Zaselek Nart v Gornjem Dolcu, ki je le nekaj kilometrov zračne črte oddaljen od Omiša, je zaradi postavljene božične vasice (hrvaško, originalno »Božićno selo«) v le nekaj letih postal priljubljena dalmatinska destinacija v decembrskem, adventnem, božičnem času. Božićno selo je vizionarsko in zagnano postavila družina Lućić, prvič leta 2018. Božićno selo, božična vasica, je do danes prerasla v – dobesedno - pravljično mesto, kjer milijoni pisanih lučk (ob vsem drugem bogatem programu in odlični zasnovi) ustvarjajo idilično božično oazo v zaledju Dalmacije. Obiskovalci so praviloma očarani! Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Družina Jakšić – umetnost kamna

Družina Jakšić je umetniška družina z večstoletno tradicijo obdelave kamna. Njihova 119-letna tradicija izvira iz dalmatinskega otoka Brača, otoka, za katerega je kamen neločljiv del identitete. Na tem otoku, v kraju Donji Humac, je nastala prva kamnoseška delavnica v lasti družine Jakšić, poimenovana po "mojstru" Lovri - predniku sedanjih lastnikov. Iz tega časa, natančneje leta 1903, sega prvi pisni dokument, ki povezuje družino Jakšić z obrtjo in umetnostjo kamna.

Nadaljujte z branjem