Compare Listings

Gin, džin Beyond Mura

Beyond Mura Distillery: »obarvani džini«

Gin, lahko tudi džin, je osnova za številne mešane pijače/koktejle: Gin fizz, Negroni, Gin tonik, Martini, Bee’s knees, Tom Collins, kuhan gin, Long Island, Espresso martini, itd. Od leta 2013 priljubljenost gina strmo narašča s številnimi novimi blagovnimi znamkami in proizvajalci. Med njimi se je znašel tudi prekmurski Jernej Horvat, ki je ustvaril Beyond Mura Distillery, kjer ustvarjajo slovenske džine, ki si jih lahko pobarvate po svojem okusu. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Beyond Mura Distillery: »obarvani džini«

Doktor biotehnologije Jernej Horvat, ki dela kot vodja projektov v enem od slovenskih farmacevtskih podjetij, je v začetku leta 2022 v Domžalah odprl malo destilarno. Kot pravi, procese in postopke destilacije že zaradi študija pozna do podrobnosti: »V preteklosti sem za hobi varil pivo, spoznaval kraft svet in si uril senzoriko. Ker je džin postajal vedno bolj priljubljen, sem hotel tudi sam narediti svojega in si tako razširiti še znanje o destilatih. Po nekaj eksperimentih mi je uspelo: prvega sem naredil iz začimb, ki sem jih nabral na domačem vrtu: sivke, kamilice, limonske trave. Prvi džin je bil tudi začetek destilarne Beyond Mura.« Uganili ste: Jernej Horvat je po rodu Prekmurec.

V destilarni, ki je umeščena v kletne prostore hiše, pripravlja tri vrste džinov in brezalkoholni destilat. Najprej je tu džin #1, ki je narejen v stilu london dry in zajema pet začimb. Drugi, Načišen, je nastal v istem stilu, vendar na drugačen način: od tod tudi njegovo ime Načišen, ki po prekmursko pomeni drugačnost. Indaš¬nje (torej: nekdanje) je pri¬pravljen v stilu old tom. Horvat pa si je zamislil tudi brezalkoholni destilat in ga poimenoval Čijsta n0.0la, vanj so zajeti brin, lovor, citrusi in angelika.

Morda še to: v dobrem letu so vzorci džina iz te domžalsko-prekmurske destilarne potovali na domača in tuja ocenjevanja (v Berlin, Apatin in Pančevo) in osvojili številna priznanja.

Pri zasnovi okusov in izdelavi ginov je seveda neprecenljiva njegova izobrazba, a Jernej si pomaga tudi z informacijami na svetovnem spletu in prebiranjem literature, v veliko pomoč pa so mu tudi kolegi žganjarji, ki so združeni v Društvu ljubiteljev domače žganjekuhe. Jernej je eden od ustanovnih članov društva: »Na dogodkih in zborih, ki jih društvo organizira, si izmenjujemo znanja in izkušnje.

Prav je, da obstaja močna kohezija med slovenskimi destilarji, saj je Slovenija majhen trg in ne moreš delovati le zase. S skupnimi močmi si lahko odpremo vrata tudi na druga tržišča.« Poleg druženja in izmenjave izkušenj je glavni namen društva tudi dvig kulture pitja žganja. Jernej opaža, da ljudje, sploh mlajši odrasli, poznajo gin in ga tudi cenijo. To je posledica zadnjih let, ko je gin tudi v Sloveniji postal zelo priljubljena alkoholna pijača.

Gin se običajno postreže s tonikom. Da pa bi tudi na tem področju vnesel nekaj raznolikosti, Jernej na svoji spletni strani ponuja zanimive recepte za napitke in kokteljle z ginom. Največ zanimanja ponavadi požanje trik s cvetom modrega graha, ki je kot darilo priložen Džinu #1, Načišenu ali Čijsti n0.0li. »Cvet modrega graha dodaš ginu, zaradi česar se slednji obarva modro, ko pa mu dodaš še tonik, se pijača obarva roza,« razloži Jernej, ki sicer posebne koktejle po lastnih recepturah predstavlja na festivalih in dogodkih, saj je njegov glavni cilj izdelke še bolj predstaviti v javnosti.

Gin je alkoholna pijača, ki spet postaja popularna v zadnjih letih. Gin imamo v mislih kot pijačo, ki ima intenziven okus po brinu, vendar so dandanašnji gini zelo drugačni. Z eksperimentiranjem sva razvila različne gine, ki imajo aromo po sivki, limonski travi, vrtnici, itd. in ravno zaradi tega ustvarjanja in prostih rok mi je gin prirasel k srcu. Postopek izdelave je manj kompleksen kot na primer pri viskiju ali ostalih žganih pijačah in prostor primeren za gin sem lahko uredil doma.

Naša destilarna uporablja izključno naravne in kakovostne začimbe za destilacijo. Osnova za destilacijo je 96% etanol s katerim preprečimo vnos neželenih priokusov v končni izdelek. Arome in okuse iz začimb ekstrahiramo s pomočjo hlapov, ki tekom destilacije potujejo preko začimb in nato kondenzirajo.

Po končani destilaciji destilat razredčimo na 40% in temu sledi zorenje. S tem zagotovimo, da se arome in okusi v ginu razvijejo in uravnotežijo do popolnosti. Da bi ohranili okuse in arome nedotakljive, gin ni filtriran. Posledično je lahko gin rahlo opalescenten ali se pa na dnu steklenice pojavijo kristalčki. Pojava sta izključno kozmetične narave. Celoten proces priprave gina – priprava začimb, tehtanje, destilacija in pakiranje poteka skrbno in ročno.

Beyond Mura Distillery gin lahko kupiš na njihovi spletni strani www.beyondmuradistillery.com. Tam si lahko ogledaš vse gine, ki jih ima na voljo in si prebereš še kaj več o receptih, zgodovini gina in o postopku priprave te aromatične pijače.

Ps. Promo tekst in fotografije: Beyond Mura Distillery.

Sorodni članki

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Martinovanje v Medžimurju

Začetek novembra je v znaku mladega vina, kar v Medžimurju pomeni le eno – na medžimurski vinski cesti je čas za martinovanje. In ne pozabimo: o kakovosti vin medžimurske vinske ceste pričajo številne Decanterjeve nagrade, ki vsako leto prispejo na naslove lokalnih vinarjev.

Nadaljujte z branjem