Compare Listings

Občutite adrenalin

Quadrofoil, revolucionarno vodno plovilo

Quadrofoil d.o.o. je visokotehnološko razvojno podjetje, ki je dizajniralo in izdelalo istoimensko popolnoma električno in ekološko ter energetsko izjemno učinkovito plovilo s podvodnimi krili (hydrofoils), ki za pogon uporablja elektro motor.

Quadrofoil, revolucionarno vodno plovilo

Quadrofoil; poglejmo si nekaj podatkov podrobneje. Inovativen dizajn in patentirana rešitev krmilnega sistema omogoča, da se plovilo s pomočjo vzgonske sile pri hitrosti samo 12 km/h dvigne nad gladino vode in tako uporabniku nudi vznemirljiv občutek letenja nad vodo – za manj kot 1 evro na uro vožnje.

Pri tem pa plovilo, ki lebdi nad vodo (je pa tudi nepotopljivo!), izpolnjuje najstrožja merila glede omejevanja izpustov (hrup in plini) v okolje, kar pa mu omogoča plovbo v ekoloških conah in naravnih parkih (npr. jezera in reke) ter morjih. Če zadevo prevedemo v domač, razumljiv jezik: kar je avto »tesla« na cesti, naj bi postal quarofoil na vodi.

Funkcionalno, ergonomsko in nadvse elegantno plovilo teže okrog 100 kilogramov in dolžine 2,99 metra poganja električni motor z manj kot petimi konji, zaradi posebnih kril pa ima plovilo takšen vzgon, da dvigne trup iz vode in tako rekoč leti po vodi. Quadrofoil je med drugimi priznanji tudi prejemnik zlatega nacionalnega priznanja GZS v letu 2015 za najboljše inovacije 2015.

Električna baterija lahko zdrži okrog 80 kilometrov vožnje oziroma na vodi ste lahko z enim polnjenjem približno dve uri. Podjetje iz Slovenske Bistrice, ki je na Pragerskem od opekarne kupilo 57.000 kvadratnih metrov zemljišča, kjer bo stal tudi proizvodni obrat, v bližini pa je tudi umetno jezero, ki je postalo osnovni testni poligon, za zdaj ponuja dve različici: Q2A Electric (špekulativna cena: okrog 20.000 evrov) in Q2S Electric, ki ima močnejši motor in zmogljivejšo baterijo za, baje, okrog 30.000 evrov. Plovilo doseže hitrost do 40 km/h (21 vozlov). Ob tem dodajmo, da so prvih 100 plovil posebne serije Q2S Electric Limited Edition že razprodali.

Direktor podjetja Marjan Rožman je za RTV SLO o zasnovi plovila prihodnosti povedal naslednje: »Klemen Tavčar, Ermin Kosovel in Miloš Velimirovič so vrhunski industrijski oblikovalci, ki jim je uspela resnično izjemna kreacija plovila Quadrofoil, ki je izredno funkcionalna, ergonomska in za oči zelo privlačna. Navdih za oblikovanje posameznih delov plovila je bil iz zelo širokega spektra narave in vizionarske pronicljivosti videza plovil v prihodnosti. Vsekakor je plovilo oblikovalski presežek, ki dobiva priznanje v navtični industriji kot tudi zunaj navtičnega sveta«.

Zanimanje kupcev  za plovila je izredno veliko, saj so že v prednaročilu razprodali omejeno serijo Q2S Electric Limited Edition (100), povpraševanje pa daleč presega obstoječe proizvodne zmogljivosti. Veliko pozitivno presenečenje je tudi izreden odziv poslovnih partnerjev, saj je družba prejela več kot 850 zahtev za avtorizirane prodajalce iz 120 držav širom sveta.

Potencialni kupci so predvsem ekološko osveščeni ljudje, ki želijo uživati v nečem novem in imajo radi naravo, po drugi strani pa imajo naročnike, ki želijo s plovili ustvarjati posel z uporabo v komercialne namene. Naročila prihajajo z vsega sveta, od ZDA in Kanade do arabskega sveta, pa iz Singapurja, Avstralije, v Evropi pa predvsem iz Nizozemske, Velike Britanije, Švedske in pa tudi že Hrvaške.

Vendarle je pa treba poudariti, da ima plovilo quadrofoil raje mirne vode, sovraži »morske valove«. Na vprašanje o tem problemu je šef podjetja odgovoril naslednje: »Namenjeno je uporabi na jezerih, rekah, ekoloških območjih in naravnih parkih, kjer konkurenca s plovili z motorji z notranjim izgorevanjem na te vodne površine ne sme zaradi okoljevarstvene zakonodaje, zato imamo trenutno veliko prednost pred konkurenco.

Seveda pa je plovilo Quadrofoil uporabno tudi na morju, pri čemer je treba upoštevati dejstvo, da je to plovilo namenjeno vožnji v priobalnem pasu in seveda ob primernih vremenskih razmerah. Dejstvo je, da valovi do višine pol metra omogočajo plovilu Quadrofoil letenje nad vodo, če so valovi višji, pa seveda zaradi izjemno majhne moči elektro motorja ne more premagovati večjega upora in se zato podvodna krila dvignejo iz vode nad trup in plovilo se potem obnaša v vodi kot klasičen čoln.«

Pri podjetju pa razvijajo že nove, drugačne modele. Pravijo, da gre razvoj naprej in da pripravljajo ustrezne odgovore na zahteve trga, in sicer enosedežno plovilo za adrenalinske odvisneže z maksimalno hitrostjo tudi do 130 km/h in tudi štirisedežno plovilo za družinsko uživanje (ne bodo pa pozabili niti na posamezne tržne niše npr. ribiče).

In za konec, ali veste, kaj je gliser? Gliser ali hidrogliser (ang. hydrofoil) je vodno plovilo, ki se pri večji hitrosti dvigne iz vode in na krilcih ali z zadnjim delom drsi po gladini. Gliser uporablja hidrodinamične vzgonske površine za zmanjšanje vodnega upora pri velikih hitrostih. Preprosto, kajne?

Sorodni članki

Count`s drinks, pijača grofov

Slovenka in Istrijan sta začela s prvo proizvodnjo craft brezalkoholnih pijač v regiji. Ustvarila sta blagovno znamko Count`s drinks, ki z leti povečuje nabor »grofovskih napitkov«. Sedaj lahko končno dober gin mešate s pravimi craft pijačami.

Nadaljujte z branjem

Mediteranski armerun

Mediteranski armerun je nenavadna, inovativna, sodobna in avtohtona knjiga. Mediteranski armerun, v slovenščini bi to lahko prevedli kot »sredozemska omara«, je izvirna mešanica leksikona, zabave in digitalne tehnologije.

Nadaljujte z branjem

Ana Kolega: Kaj slikam in zakaj slikam?!

Ana Kolega je slikarka, ki spretno vijuga med humorjem in melanholijo. Njena neelitistična likovna dela zapolnjujejo predvsem mornarji, glasba in poljubi. Njene simpatične, večinoma morske, dežnik-slike se rade sprehajajo po dežju. In če boste poleti v Zadru, obstaja velika verjetnost, da boste vsestransko Ano Kolego in »njene slike z zgodbami«, ki se dogajajo tudi nam, srečali kar na turistični ulici.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.