Compare Listings

Velike slike, lepše življenje

VukovART, luka umetnosti

Mesto Vukovar iz leta v leto pridobiva novo, urbano, pisano podobo. Za to je kriv festival VukovART, v okviru katerega ulični umetniki poslikajo številne velike, javne površine (večinoma fasade stanovanjskih blokov). Vukovarski t.i. »murali« so že postali prava turistična atrakcija.

VukovART, luka umetnosti

Ideja o VukovART-a v Vukovarju se je začela že leta 2016, ko je hrvaški 3D Street ART umetnik Art Filip Mrvelj naredil sliko na mostu čez Vuko. Njegovo delo je postalo hit na družbenih omrežjih, ker mimoidoči zaradi te metode slikanja postanejo soudeleženci 3D slike, podobe.

Prvi VukovART je bil uradno organiziran leta 2017 na tematiko 3D slik, kasneje pa se je umetniški festival VukovART »prelevil«, na velikih fasadnih površinah vukovarskih stavb (večinoma stanovanjskih blokov) so se začeli slikati t.i. murali (ogromne stenske poslikave).

Vukovart v Vukovarju predstavlja popolnoma nov umetniški koncept v vukovarski kulturi. Promovira Vukovar kot kraj, ki sprejema vse umetnike oziroma ustvarjalce novih vrednot. Prav tako se s tem konceptom spreminja vizualna identiteta mesta, mesto (Vukovar) postane lepši kraj za življenje. Poslikane fasade ali druge urbane površine postanejo turistična atrakcija, lep primer je škotski Glasgow. Vse več turistov, ki prihajajo v Vukovar, pristan ob Donavi, Vukovar prepozna kot luko umetnosti.

Mesto Vukovar se je s svojim VukoART-om pridružilo že nekaterim znanim hrvaškim uličnim festivalom, kot so npr. Graffiti na gradele u Bolu na Braču, Re:Think v Sisku, Street Art Festival v Koprivnici, Urban Arts&Music festival Boombarstick v Vodnjanu.

Organizatorji Vukovart-a se trudijo, da vsako leto, po vnaprej določenih merilih in pogojih, v Vukovar pripeljejo vsaj kakšno veliko svetovno ime »ulične umetnosti«. Vukovar je tudi zaradi umetnikov kot so Arsek&Erase, Boogie, Tea Jurišić, OKO, Zabou, WD (Wild Drawing), Eugen Varzić, Thiago Mazza, Mehsos, Lonac, Marina Capdevilla, Ricky Lee Gordon, Ella&Pitr, Fabio Maria Fedele, Vera Bugatti, Sarme&Chez 186, Alex Maksiov, Juandres Vera, Cuboliquido, Filip Mrvelj, Nikolaj Arndt in Eduardo Relero postal zelo ugledna galerija na prostem.

V okviru festivalske prireditve VukovART, ki je v veliki meri sofinancirana s strani Evropske unije, se odvijejo tudi nekatere druge programske aktivnosti: predvanje, delavnice, koncerti, stipoteka, debatni krožki, razstave, otroške zabave, biciklijade in manjši tekaški maratoni. Na uradni spletni strani VukovART-a lahko najdete zemljevid z natančnimi podrobnostmi in lokacijami slik, ki vam bo pomagal “ujeti” vse, kar ponuja novi obraz mesta Vukovarja.

Ps. za fotografije se zahvaljujemo VukovART-u.

Sorodni članki

Žitna ladja Zora, »žur na Kolpi«

Žitna ladja Zora je eden izmed turističnih sladkorčkov Karlovca. Žitna ladja Zora je podoba zgodovinske ladje, kakršne so v 18. stoletju prevažale žito po reki Kolpi. Preurejena je za prevoz potnikov, sprejme pa za več kot poln avtobus ljudi.

Nadaljujte z branjem

Zmajeva špilja je Zmajeva jama

Zmajeva jama, po hrvaško Zmajeva špilja, včasih tudi Dragonjina špilja (od latinsko dragos – zmaj), je eden izmed turističnih sladkorčkov oboževanega otoka Brača. Zmajeva špilja je polna mistike, številnih skrivnosti in nenavadne lepote.

Nadaljujte z branjem

Pustne maškare v Cetinski krajini

Najbolj privlačne in impresivne pustne maškare v Cetinski krajini, tam okrog alkarskega Sinja, so impozantni »didi«. Na glavi nosijo do 1,5 metra visoke ovčje glave, okoli pasu pa imajo navešene zvonce. Maškare »didi« je kot zelo atraktivne prepoznal tudi hrvaški del National Geographica ter jih uvrstil na samo naslovnico revije.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.