Afrodiziak?!
Šparglji: divji istrski zaklad
Špargelj je vsekakor eno od najbolj zdravih živil, ki ga ponuja narava Mediterana. Ta divje rastoča grenkasta rastlina je v Istri že stoletja neizogibno spomladansko živilo na vsaki jedilni mizi od sredine marca pa vse do sredine maja.

Ko prvo spomladansko sonce iz ogrete rdeče mediteranske zemlje zvabi mlado travo in prvo spomladansko cvetje, še zlasti istrske orhideje, je čas za bero špargljev.
Šparglji so eden od simbolov Istre
Ta divje rastoča grenkasta rastlina je v Istri že stoletja neizogibno spomladansko živilo na vsaki jedilni mizi od sredine marca pa vse do sredine maja. Zaradi tega je postala tudi pravi zaščitni znak te regije, ob boku s tartufi, pršutom, malvazijo, teranom in ekstra deviškim oljčnim oljem.
Neopazna bodikasta rastlina
Nabiranje špargljev v Istri je že od nekdaj neverjetni užitek, katerega se v zgodnji pomladi še kako zavedajo izkušeni ljubitelji nabiranja te rastline. S palico v eni roki ter velikim šopom špargljev v drugi jih boste opazili ob vaških poteh, cestah, po gozdovih… Povsod, kjer raste divji špargelj, ki je sicer precej neopazna bodikava rastlina, ki pa ima izredno okusne poganjke.
Pri nabiranju špargljev, ki se lahko spremeni v pravo odvisnost, saj nikoli ne boste vedeli, kdaj boste naleteli na večjo, debelejšo in lepšo rastlino, je še posebej pomembno najti pravo mesto, ki ga še niso prešli nabiralci. Najboljša najdišča so zraven poti in stez, ko se lahko zavlečete globoko v goščavo. Špargljev pa ne boste nabrali in jih redko tudi ugledali v grmičku, t.i. špargljevini, od zgoraj. Da bi nabrali ta dragocen poganjek, se je potrebno skloniti pod grm in odmakniti stare bodikave veje, da bi našli mlade zelene poganjke.
Šparglje nabiramo od zgodnje pomladi do sredine maja
Prav tako namreč šparglje, katerih ime izvira iz grške besede asparagus, kar pomeni poganjek, v Istri nabirajo že stoletja. Slovijo kot ena od najstarejših sredozemskih divjih rastlin, ki so jo nabirali že v antičnem času. Nabirali so jih že stari Egipčani, nato Grki in Rimljani. Verjeli so v njene zdravilne lastnosti, zato so jo uporabljali pri pikih insektov in zobobolu. Zanimivo je, da so jo prav Rimljani kultivirali, da bi lahko v njenem okusu uživali tudi po izteku sezone. V nekaterih kulturah so šparglje uporabljali tudi kot afrodiziak.
Rastlinski vir folne kisline
Naj bo afrodiziak ali ne, pa je špargelj vsekakor eno od najbolj zdravih živil, ki ga ponuja narava Mediterana. Je najboljši vir folne kisline (pomanjkanje se izraža predvsem v slabokrvnosti, nenormalnih belih krvničkah, megaloblastični anemiji, lahko pride tudi do arteroskleroze in tromboze), vsebuje pa tudi vitamin C ter številne minerale kot so natrij, fosfor in tudi nekaj železa. Pripravlja se zelo enostavno – zadošča jo sprati pod curkom vode in nalomiti na koščke od vrha proti koncu stebla, vse do dela, kjer postane trd. Pri pripravi jedi se največkrat uporablja mehki del šparglja.
Najbolj znana jed s šparglji: fritaja
V Istri je fritaja zagotovo najbolj popularna tradicionalna jed s šparglji Pripravi se na najenostavnejši možen način, ki zahteva le 10 minut časa. Na olivnem olju se na kratko popražijo sveži koščki špargljev, ki jim nato dodamo razžvrkljana jajca. Ko je jed gotova, jo le še pokapljamo z ekstra deviškim olivnim oljem po katerem je istrski polotok zelo znan, in jed je gotova. Ob vrhunskem olju se odlično ujema tudi z domačimi vini, še posebej z istrskim teranom, avtohtono vrsto vina iz tega področja.
Na jedilnikih večine istrskih konob
Šparglje bomo spomladi neizogibno našli na jedilnikih v številnih istrskih konobah (domačih gostilnah) in restavracijah. Razen fritaje se bodo šparglji znašli v glavni vlogi v juhah, solatah, raznih testeninah, odlično pa se ujemajo tudi z morskimi in mesnimi jedmi. Izvrstni so tudi ob spremljavi številnih vrhunskih vin, ki jih pridelujejo, negujejo in starajo v številnih bujskih kleteh, kot so na primer daleč naokoli znane vinske kleti Kozlović, Coronica, Claia, Degrassi in Kabola, pa tudi mnogih drugih kleteh izvrstnih vinarjev iz tega dela Istre.
Vsekakor ob jedi s šparglji ne pozabite pokusiti tudi najboljša olivna olja na svetu, ki so se v znanem svetovnem vodniku po olivnih oljih, italijanskem Flos Olei, postavila ob bok tistim iz Toskane.
Za tekst in fotografije se zahvaljujemo hrvaški novinarki Barbari Ban. Na njeni spletni strani Hello Istria lahko pogledate številne članke o prekrasni Istri.