Compare Listings

Kajtanje v Ninu

Prijatelji vetra v Ninu

Obrobljen s peščenimi plažami, obdan z morjem, s srcem, polnim tisočletij življenja, tišino solin in petjem ptic, čarobnost dalmatinskega, kraljevskega Nina dopolnjuje še ena naravna lepota. Veter.

Prijatelji vetra v Ninu

Medtem ko pesek in morje kot gravitacija držita pogled blizu obale, obzorje zapira Velebit. Ta svetlo siva črta je igrišče oblakov in življenjski prostor vetra. Ko boste na dolgi plaži Nina gradili peščene skulpture, komu jih boste, hočeš nočeš, predali? Vetru. Veter jih vse odnese in plažo zravna kot nov, čist list papirja ter odpre novo stran Ninove doživljajske zgodbe. Jesen in pomlad vas v pestrosti vremenskih razmer in barvitosti narave privabita v naravo, na obalo, ob plažo. Morje takrat mogoče ni za kopanje, je pa – vsekakor – za jadranje, pa tudi kajtanje.

Morda še niste slišali za jadranje v Ninu, mogoče niste slišali niti za za kitesurfing oziroma kajtanje. Ninska laguna je idealno mesto za deskarje z lastnim jadrom, kajtom. Kitesurfing je vodni, morda bolje rečeno morski šport, ki je sestavljen iz osebe, deske in jadra, postavljenega kot leteči zmaj. Leteče jadro leti z vetrom, deskar, nošen z vetrom in jadrom, ‘leti’ z morjem. Velebit je Ninu dal burjo, idealen veter za zmajarstvo, če ni burje, se lahko za kajtanje uporabi tudi južni veter.

Poletni maestral je blag, a še vedno vetroven, zato “se kajta” poleti, intenzivno pa od začetka maja pa vse do konca oktobra. Zato so poletni meseci idealni za začetnike kajtanja, pomlad in jesen pa privlačita bolj izkušene jadralce vetra. Čeprav je na Hrvaškem relativno malo poznan, je kitesurfing zelo zanimiv šport in kot vsak šport tudi strast velikega števila ljubiteljev morja in vetra.

Nošeni z vetrom in jadri, se jih je vsaj nekaj deset tisoč z vsega sveta zbralo v eni aplikaciji WOO, v kateri je Nin eno od mest na svetu, kjer zmajarji nabirajo svoje dragocene točke in s tekmovalci z vsega sveta vpisujejo svoje rezultate v več različnih tekmovalnih kategorijah.

Nin ni slučajno na tem svetovnem seznamu lokacij za kajtanje. Po besedah vodje kajtarskega društva Adrenalin Damirja Veledarja Nin za sedež društva ni bil izbran naključno. Po 17 letih delovanja je društvo veter prinesel v Nin kot idealno mesto za kajtanje na Hrvaškem, zato Ninska laguna in plaža Ždrijac beležita najboljše rezultate kajtarjev na Hrvaškem, hrvaški in slovenski rekord sta bila dosežena prav v Ninu, na plaži Ždrijac.

Nin tradicionalno med 15. septembrom in 15. oktobrom gosti mednarodno kajtarsko tekmovanje, a tudi po njegovem koncu nad ninsko laguno letajo človeški zmaji in če niste ne športnik ne avanturist, ste lahko vedno navdušen gledalec in uživate na morju, na ninski plaži, v zmajih in vetru izpod Velebita.

Le ne bodite edini brez fotoaparata, saj boste najverjetneje obkroženi s profesionalnimi fotografi in snemalci, ki lovijo prekrasne kombinacije vetra, moraj in kajta oziroma kajtarja.

Fascinantna lepota narave se obiskovalcem Nina razkriva skozi vse leto. Značilnosti posameznih letnih časov so njihova turistična prednost in ne slabost. Ljubitelji narave, morja in vetra z vsega sveta najdejo v Ninu svojo celoletno destinacijo za uživanje v dinamiki spreminjajočega se življenja narave, kakršna izvorno je, ohranjena in čista. Kitesurfing je razburljiv in dinamičen šport, katerega bistvo je uživanje v naravi, navdušenje nad njo, igranje z vetrom ter ustvarjanje svobode duha in telesa. Trajnost narave in človeka ter turizma, ki ju povezuje v skupno, edinstveno zgodbo.

Kdo pravi, da človek ne more leteti? Pridite v Nin in postanite prijatelj vetra!

Ps. Fotografije: fotografi Ivo Pervan, Jakov Magaš, Marija Dejanović, Marin Stulić in TZ Nin.

Sorodni članki

Osrednja Hrvaška vabi

Osrednja Hrvaška je destinacija, ki ponuja izjemno raznolikost in privlačnost za turiste vseh profilov. Kombinacija ohranjene narave, bogate kulturne dediščine, termalnega turizma, številnih možnosti za aktivne počitnice, avtohtone ekološke gastronomije in vrhunske enologije je tisto, kar to regijo postavlja na zemljevid počitniških destinacij, ki jih velja raziskati.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Dajla: Kam je izginil blišč podeželske vile najbogatejšega Istrana

Barbara Ban, novinarka, glej tudi njen portal HelloIstria, se s kolegico odpravi na kolesarski izlet. Na krožni vožnji Novigrad-Umag-Brtonigla-Novigrad se v fokusu znajde predvsem istrska Dajla.

Nadaljujte z branjem

Kaj nam lahko uniči dopust na Jadranu?

Počitnikovanje na Jadranu je sanjska destinacija za mnoge, ki iščejo sonce, morje, čudovite plaže in predvsem sproščen odmor od vsakdanjega – mnogokrat stresnega – življenja. Vendar pa se pod idilično podobo priljubljenih poletnih destinacij skrivajo tudi potencialne nevarnosti in težave, ki lahko sproščen odmor spremenijo v nočno moro. Dopust na Jadranu nam lahko pokvari mnogo stvari – vse od nepričakovanih vramenskih razmer, prometnih zastojev, pa do morskih »pošasti« in neprijaznih (so)turistov.

Nadaljujte z branjem