Compare Listings

Ko dinozavri oživijo v Istri

Paleo Park, dinozavri v Balah

V enem izmed boljših kampov na Hrvaškem, v kampu Mon Perin v Balah, bodo, predvidoma že v začetku junija 2019, odprli »dinozavrski« Paleo Park, ki naj bi bil kombinacija tematskega vodno zabavnega parka ter izobraževalno-raziskovalnega poligona. Če zelo poenostavimo, v Balah bo vrata kmalu odprl »mini Jurski park«.

Paleo Park, dinozavri v Balah

Čeprav je dalmatinski Biograd, z odprtjem velikega zabaviščnega parka Fun park Biograd, zelo samozavestno zalučal izzivalno rokavico, se Istra ne da. Po dveh vodnih parkih v Istri (Istralandija blizu Novigrada in Aquacolors pri Poreču, o katerih smo že pisali) bo sedaj vrata odprl še tretji, simpatični Paleo Park v Balah, točneje v kampu Mon Perin, (geografsko umeščen med čudoviti Rovinj in gladiatorski Pulj).

Seveda pa je treba takoj omeniti, da Paleo Park na več kot 16.000 kvadratnih metrih ne bo ponujal le zabave in rekreacije na vodi, ampak bo paleontološki park ponujal tudi vsebine izobraževalno raziskovalnega karakterja. Samo kot primer navedimo, da bo okrog velikega bazena (706 kvadratnih metrov), ki bo v obliki dinozavra, postavljen pravi tematski park (npr. dinozavri v različnih velikostih, izobraževalna pešpot na kateri bomo lahko podrobneje spoznali te neverjetne živali). V ambicioznem kampu Mon Perin bodo ob tem v kompleksu uredili še recepcijo, gostinski objekt, velik pokrit bar, sanitarije, manjši wellnes, različno otroška igrišča, bogato trgovino s spominki …

In odkod ideja, da bi prav v Balah postavili tudi vodni tematski park na temo dinozavrov? Ne pozabimo namreč, da imajo »suhega, ne-vodnega« že od leta 2009 odprtega v kraju Funtana, med Vrsarjem in Porečem, poimenovali pa so ga Dinopark Funtana. Hm, mogoče pa se je ideja o »vodnem dino-parku« v Balah porodila že leta 1992? Takrat je namreč na obali Bal, v zalivu Colona, torej v sami sredini plaž kampa Mon Perin, potapljač Dario Boscarolli iz italijanskega Tržiča na globini desetih metrov našel okamnelo hrbtno vretence takratnega orjaka med dinozavri, brachiosaurosa, ki je živel pred približno 200 milijoni let, lahko je tehtal tudi okrog 30 ton, v dolžino pa je lahko dosegel celo 25 metrov.

Sicer wikipedija o velikanih med dinozavrih piše takole: »Argentinozaver bi lahko tehtal med 90 in 100 ton, najdaljši bi bil 40 m dolgi Superzaver in najvišji 18 metrski Zavropozejdon. Najvišji in najtežji dinozaver, katerega okostje je ohranjeno v celoti, je brahiozaver, ki so ga odkrili v Tanzaniji v letih 1907–1912 in je danes razstavljen v Humboldtovem muzeju v nemškem Berlinu. Visok je 12 m, verjetno je tehtal med 30 in 65 ton. Najdaljši dinozaver je 27 m dolgi diplodok, ki so ga odkrili v ameriškem Wyomingu leta 1907 in je danes razstavljen v Carnegiejevem naravoslovnem muzeju v Pittsburghu.«

To »dinozavrsko nahajališče« v Balah je pomembno zaradi tega, ker je, baje, to edino znano svetovno nahajališče, ki okamnele ostanke velikanskih plazilcev iz obdobja krede skriva pod morjem. Ostanke dinozavrov, vendar na kopnem, so našli še ponekod drugod po Istri (recimo na Brionih, pri Premanturi, na polotoku Marlera pri Medulinu in dveh otočkih: Levan in Fenoliga).

V kampu Mon Perin v Balah ponosno poudarijo, da kljub izgradnji Paleo Parka niso »nemarno povzročali škode naravi«, saj so poskušali v čim večji ohraniti naravno obliko terena. Nov dino-kompleks ohranja avtohtono lokalno vegetacijo, le tu in tam so park polepšali še z več mediteranskega rastlinja. V hrvaških medijih lahko medtem prebiramo, da na novo prenovljeni kamp Mon Perin (tudi krasne mobilne hišice) vlaga veliko denarja tudi v difuzni hotel v Balah (Luksury Design Villas, počitniške hiše, apartmaji, sobe).

Pohvalno, ni kaj, zapišemo brez težav na spletnem turističnem portalu www.pag.si. In dodajamo, da si kamp Mon Perin s svojim odličnim poslovanjem, super idejami (bravo za »fresh market«: zastonjkarsko nabiranje zelenjave na skupnem vrtu), s svojim trudom in filigrantskimi finančnimi vlaganji, pa tudi s svojimi zasluženo prisluženimi 4-mi zvezdicami vsekakor zasluži tudi našo posebno pozornost.

Kamp Mon Perin je že dolgo v prekrasni in občudovanja vredni simbiozi s turističnim razvojem Bal, zato ne preseneča, da na svoji spletni strani  www.camping-monperin.hr energično in samozavestno poziva k obisku kraja in njegovih največjih znamenitosti.

Omenimo le nekaj najpomembnejših v Balah in njegovi okolici:
– dinozavri (ki pa imajo v samih Balah tudi »svoj« muzej),
– staro mestno jedro s trdnjavo Bembo v kateri je največja umetniška galerija v Istri,
– Cerkev pohoda Blažene Device Marije sv. Elizabeti (ta v svoji notranjosti skriva tudi leseni kip Marije iz Mon Perina iz 15. stoletja, ki naj bi imel čudežno moč),
– športna dvorana (arhitekturne nagrade),
– ornitološki rezervat v bližini in muzej ptic (zbirka je na ogled v multimedijskem centru Ulika),
– kompleks vojaških utrd (vsako leto je tam več zanimivih vsebin za turiste),
– Park Histria Aromatica (»istrska nebesa«),
– posestvo Meneghetti (košček raja v Istri) itd.

Huh, polno razlogov za obisk ljubke stare istrske vasice Bale. Se že veselim! Pa vi, se mi boste pridružili na obisku?

Za fotografije se zahvaljujemo kampu Mon Perin. Obljubimo, da po odprtju objavimo dodatne.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Terme Sveti Martin

Terme Sveti Martin so edinstvena destinacija na severu Hrvaške, ki se nahaja sredi nedotaknjene, zelene narave Medžimurja. Terme Sveti Martin, ta oaza miru, je ponosna na lokalno in zdravo gastronomijo ter na posebno, značilno »Healthness« ponudbo (ime sugerira: zdravje + wellnes hkrati), ki gostom zagotavlja zdravje in dobro počutje. Terme Sveti Martin krasi sodobna namestitev, ponašajo se z več kot 100-letno tradicijo termalnega turizma, zaradi česar so idealna destinacija za dopustovanje, počitek v kateremkoli letnem času.

Nadaljujte z branjem

Vuglec Breg

V bližini Krapine, na hribu v kraju Škarićevo, v srcu Hrvaškega Zagorja, se nahaja razkošna turistična vasica Vuglec Breg z vinsko kletjo in vinotočem, več avtohtonimi zagorskimi kočami, kjer lahko prenočite (okrog 50 postelj) in večkrat nagrajeno restavracijo, ki ponuja avtohtono hrano.

Nadaljujte z branjem