Compare Listings

Ko dinozavri oživijo v Istri

Paleo Park, dinozavri v Balah

V enem izmed boljših kampov na Hrvaškem, v kampu Mon Perin v Balah, bodo, predvidoma že v začetku junija 2019, odprli »dinozavrski« Paleo Park, ki naj bi bil kombinacija tematskega vodno zabavnega parka ter izobraževalno-raziskovalnega poligona. Če zelo poenostavimo, v Balah bo vrata kmalu odprl »mini Jurski park«.

Paleo Park, dinozavri v Balah

Čeprav je dalmatinski Biograd, z odprtjem velikega zabaviščnega parka Fun park Biograd, zelo samozavestno zalučal izzivalno rokavico, se Istra ne da. Po dveh vodnih parkih v Istri (Istralandija blizu Novigrada in Aquacolors pri Poreču, o katerih smo že pisali) bo sedaj vrata odprl še tretji, simpatični Paleo Park v Balah, točneje v kampu Mon Perin, (geografsko umeščen med čudoviti Rovinj in gladiatorski Pulj).

Seveda pa je treba takoj omeniti, da Paleo Park na več kot 16.000 kvadratnih metrih ne bo ponujal le zabave in rekreacije na vodi, ampak bo paleontološki park ponujal tudi vsebine izobraževalno raziskovalnega karakterja. Samo kot primer navedimo, da bo okrog velikega bazena (706 kvadratnih metrov), ki bo v obliki dinozavra, postavljen pravi tematski park (npr. dinozavri v različnih velikostih, izobraževalna pešpot na kateri bomo lahko podrobneje spoznali te neverjetne živali). V ambicioznem kampu Mon Perin bodo ob tem v kompleksu uredili še recepcijo, gostinski objekt, velik pokrit bar, sanitarije, manjši wellnes, različno otroška igrišča, bogato trgovino s spominki …

In odkod ideja, da bi prav v Balah postavili tudi vodni tematski park na temo dinozavrov? Ne pozabimo namreč, da imajo »suhega, ne-vodnega« že od leta 2009 odprtega v kraju Funtana, med Vrsarjem in Porečem, poimenovali pa so ga Dinopark Funtana. Hm, mogoče pa se je ideja o »vodnem dino-parku« v Balah porodila že leta 1992? Takrat je namreč na obali Bal, v zalivu Colona, torej v sami sredini plaž kampa Mon Perin, potapljač Dario Boscarolli iz italijanskega Tržiča na globini desetih metrov našel okamnelo hrbtno vretence takratnega orjaka med dinozavri, brachiosaurosa, ki je živel pred približno 200 milijoni let, lahko je tehtal tudi okrog 30 ton, v dolžino pa je lahko dosegel celo 25 metrov.

Sicer wikipedija o velikanih med dinozavrih piše takole: »Argentinozaver bi lahko tehtal med 90 in 100 ton, najdaljši bi bil 40 m dolgi Superzaver in najvišji 18 metrski Zavropozejdon. Najvišji in najtežji dinozaver, katerega okostje je ohranjeno v celoti, je brahiozaver, ki so ga odkrili v Tanzaniji v letih 1907–1912 in je danes razstavljen v Humboldtovem muzeju v nemškem Berlinu. Visok je 12 m, verjetno je tehtal med 30 in 65 ton. Najdaljši dinozaver je 27 m dolgi diplodok, ki so ga odkrili v ameriškem Wyomingu leta 1907 in je danes razstavljen v Carnegiejevem naravoslovnem muzeju v Pittsburghu.«

To »dinozavrsko nahajališče« v Balah je pomembno zaradi tega, ker je, baje, to edino znano svetovno nahajališče, ki okamnele ostanke velikanskih plazilcev iz obdobja krede skriva pod morjem. Ostanke dinozavrov, vendar na kopnem, so našli še ponekod drugod po Istri (recimo na Brionih, pri Premanturi, na polotoku Marlera pri Medulinu in dveh otočkih: Levan in Fenoliga).

V kampu Mon Perin v Balah ponosno poudarijo, da kljub izgradnji Paleo Parka niso »nemarno povzročali škode naravi«, saj so poskušali v čim večji ohraniti naravno obliko terena. Nov dino-kompleks ohranja avtohtono lokalno vegetacijo, le tu in tam so park polepšali še z več mediteranskega rastlinja. V hrvaških medijih lahko medtem prebiramo, da na novo prenovljeni kamp Mon Perin (tudi krasne mobilne hišice) vlaga veliko denarja tudi v difuzni hotel v Balah (Luksury Design Villas, počitniške hiše, apartmaji, sobe).

Pohvalno, ni kaj, zapišemo brez težav na spletnem turističnem portalu www.pag.si. In dodajamo, da si kamp Mon Perin s svojim odličnim poslovanjem, super idejami (bravo za »fresh market«: zastonjkarsko nabiranje zelenjave na skupnem vrtu), s svojim trudom in filigrantskimi finančnimi vlaganji, pa tudi s svojimi zasluženo prisluženimi 4-mi zvezdicami vsekakor zasluži tudi našo posebno pozornost.

Kamp Mon Perin je že dolgo v prekrasni in občudovanja vredni simbiozi s turističnim razvojem Bal, zato ne preseneča, da na svoji spletni strani  www.camping-monperin.hr energično in samozavestno poziva k obisku kraja in njegovih največjih znamenitosti.

Omenimo le nekaj najpomembnejših v Balah in njegovi okolici:
– dinozavri (ki pa imajo v samih Balah tudi »svoj« muzej),
– staro mestno jedro s trdnjavo Bembo v kateri je največja umetniška galerija v Istri,
– Cerkev pohoda Blažene Device Marije sv. Elizabeti (ta v svoji notranjosti skriva tudi leseni kip Marije iz Mon Perina iz 15. stoletja, ki naj bi imel čudežno moč),
– športna dvorana (arhitekturne nagrade),
– ornitološki rezervat v bližini in muzej ptic (zbirka je na ogled v multimedijskem centru Ulika),
– kompleks vojaških utrd (vsako leto je tam več zanimivih vsebin za turiste),
– Park Histria Aromatica (»istrska nebesa«),
– posestvo Meneghetti (košček raja v Istri) itd.

Huh, polno razlogov za obisk ljubke stare istrske vasice Bale. Se že veselim! Pa vi, se mi boste pridružili na obisku?

Za fotografije se zahvaljujemo kampu Mon Perin. Obljubimo, da po odprtju objavimo dodatne.

Sorodni članki

Kišomir – »stajliš« dežniki

Kišomir je očarljiva, zelo simpatična, hrvaška blagovna znamka, ki ponuja popolnoma personalizirane dežnike. Vsak unikatni dežnik je ročno poslikan, po vaših osebnih željah. Čeprav so dežniki ročno delo, so zagotovo 100-odstotno vodoodporni, tako da lahko svoj personalizirani dežnik prosto odprete tudi v najmočnejšem dežnem nalivu. Alfa in omega projekta Kišomir, je mlada dama, Mirna Deskar, ki ob »stajliš dežnikih« izdeluje tudi nekatere druge unikatne izdelke, zaenkrat predvsem čestitke za različne slavnostne dogodke, prireditve.

Nadaljujte z branjem

Bakine čarolije & Kokingrad

Ali ste vedeli, da so na Hrvaškem, v Baranji, postavili pravo graščino za pernate živali in jo poimenovali »Kokingrad« (ljubkovalno slovensko bi lahko morebiti rekli »putkin grad«)? Na simpatično idejo je prišla družina Balaš, ki na svojem kmečkem turizmu imenovanem Bakine čarolije (Slovenci bi rekli Babičine čarovnije), v baranjski vasici Karanac, - med drugim - obiskovalcem nudi tudi prenočišča (sobe, pa še kakšen apartma bi se našel).

Nadaljujte z branjem

Limoni Šik

Limoni. Oranži. Meloni. Lubi. A niso to prekrasna imena za likerje? Limoni – LIMONIN LIKER ŠIK - je izdelan izključno iz neškropljenih limon z obale italijanskega Amalfija. Oranži – POMARANČNI LIKER ŠIK - je logično nadaljevanje zgodbe limoninega likerja. Tudi osnovna surovina mlajšega brata Limonija prihaja iz južne Italije, konkretno s Sicilije. Meloni - MELONIN LIKER ŠIK – osnovo pridobi v zaledju slovenske Istre, približno na 400 metrov nadmorske višine, v vasi Koromači v občini Koper, kjer rastejo okusni meloni (melone), s katerimi je izbor sadnih likerjev pridobil na pestrosti. Lubi - LUBENIČIN LIKER ŠIK – pa nastane, ko se združijo mehka istrska pokrajina, mediteransko podnebje in ljubezen do rodovitne zemlje.

Nadaljujte z branjem