Compare Listings

Kolanjsko blato - Rogoza

Kolanjsko blato

Kolanjsko blato, ponekod ga najdete tudi pod imenom Kolansko blato ali blato Rogoz, je močvirski ornitološki rezervat na otoku Pagu, v osrednjem delu pri kraju Kolan. Kolanjsko Blato je sredozemsko močvirje, za katerega so značilni sladkovodni vodni tokovi in močvirsko rastlinje (in to tik ob morju).

Kolanjsko blato

Že sam izraz »sredozemsko močvirje« zveni nenavadno in eksotično, da gre za res poseben pojav, pa se lahko prepričate že ob podrobnejšem ogledu slik fotogalerije Kolanjsko blato. Še toliko bolj je nenavadno, ker se to močvirno zelenje – Kolanjsko blato – nahaja na otoku Pagu, ki je zaradi izrazitega kamnitega reliefa in izredno šibke vegetacije dobil vzdevek »mesečev otok«.

V neposredni okolici Kolanjskega blata so obdelovalna polja in kamniti pašniki. Rezervat Kolanjsko blato je pomemben zaradi raznolikosti sredozemske flore in favne. Kolanjsko blato je predvsem pomembna postojanka za prehranjevanje, počitek ali prenočevanje med spomladansko in jesensko selitvijo ptic iz Hrvaške in drugih delov Evrope.

Turistična skupnost Kolan, pod katero spadajo tudi obmorske turistične Mandre, je o Kolanjskem blatu zapisala približno takole: »Kolanjsko blato je kot poseben ornitološki rezervat zaščiteno od leta 1988 in je eno redkih preostalih sredozemskih mokrišč, ki je nastalo v obdobju pleistocena pred 13.000 leti. Kolanjsko blato obsega 172,21 hektarja in je dom 163 vrst ptic, od tega 66 gnezdilk.

Med njimi so velika trstnica, divja raca, mala tukalica, čaplja, breguljka, vodomec, skovik, čopasti ponirek in navadna čigra. To območje v največji meri privablja ornitologe, tudi ljubiteljske opazovalce ptic in tiste, ki želijo uživati v neokrnjeni naravi. Posebnost območja je neposredna bližina morja in plaže na eni strani ter razgled na pašnike in Velebit na drugi strani«.

TZ Novalja dodaja: »V času selitve in prezimovanja se v trstičju skrivajo številne vrste ptic. Nekatere prebivajo na okoliških livadah, druge gnezdijo na bližnjem otočku, hraniti pa se prihajajo v Kolanjsko blato, kjer je pravo obilje rib. To manjše močvirje sredi paškega skalovja je pravi dragulj narave in življenja«.

Na wikipediji lahko zasledimo naslednji opozorilni zapis: Rezervat Kolanjsko blato – Rogoza je ogrožen iz več razlogov. Trstičje, ki raste na robovih naravnega rezervata Kolanjsko blato, vsako leto prekrije več vode, zato se zmanjšuje prostornina, velikost vodne površine. Nerazumni lov na ptice in predvsem širjenje naselja Gajac ogrožajo to naravno območje, ki je predvsem pomembno pticam.

Kolanjsko blato – Rogoza je le eden izmed številnih manjših turističnih sladkorčkov, ki jih najdemo na otoku Pagu. Kolanjsko blato najdemo na relaciji Kolan – Novalja, še bolj pravilno bi bilo reči, da se Kolanjsko blato nahaja med Kolanom in turističnim naseljem Gajac. Pozimi in spomladi je Kolanjsko blato pretežno zalito, prepojeno z vodo, poleti pa se voda umakne, pokrajina postane suha ter podobna tisti v Liki.

Če se poleti tam sprehajamo ali kolesarimo, bomo tik ob morju, v senci mogočnih borovcev, naleteli tudi na »divji, domač« kamp. Iz razgovora s tistimi, ki redno kampirajo tam, ugotovimo, da so na območju kampa izviri sladke vode, kar je dodaten razlog za njihovo srečno počitnikovanje. Kamp je tik ob morju, s pogledom na Gajac ter nudi skorajda popoln odmik od novodobnih civilizacijskih stresov.

Za sam konec tega prispevka o Kolanjskem blatu dodajmo, da se na južni strani otoka Paga, pri Povljani, nahaja še en ornitološki rezervat Veliko blato, kjer je že razvito »opazovanje ptic« in postavljena opazovalnica z informacijsko tablo (glej tekst z naslovom Velo in Malo Blato – krasen ornitološki rezervat).

Zahodno od Povljane pa bomo turisti našli blato zase: zdravilno blato Segal, tam v neposredni bližini kraja Povljana, bo pomagalo bolnikom z revmatičnim artritisom ali kožnimi boleznimi in je na splošno dobro za razstrupljanje. Skratka: blato, močvirje in številne ptice na »golem, kamnitem« otoku Pagu (tako ga vsaj opisuje večina obiskovalcev). Čudno, kajne?! In dodatni razlogi za obisk otoka Paga, ki vas bo – zagotavljamo – šokiral in očaral. 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Kolan in novinarji www.pag.si, slovenskega spletnega portala o hrvaškem turizmu.

Sorodni članki

Center koral Zlarin

Center koral Zlarin, prvi tovrstni center na Hrvaškem, na zelo inovativen in zanimiv način pripoveduje zgodbo o večstoletni tradiciji nabiranja in obdelovanja koral na tem istoimenskem otoku šibeniškega arhipelaga. Centar koralja Zlarin (originalno hrvaško; slovensko bomo kar rekli Center koral Zlarin) je muzej, ki od junija 2023 pripoveduje edinstveno zgodbo o tem rdečem morskem zakladu, ki ga v končni obliki nežnega, čudovitega nakita obožujejo predvsem ženske. Ob tem se je treba zavedati tudi, da turistično zgodbo dopolnjuje dejstvo, da so (bile) čarobno lepe korale (nekoč) vtkane v prav vse pore (težkega) življenja na Zlarinu.

Nadaljujte z branjem

Rovinj pleše!

Summer Sensual Days in Summer Salsa Festival - skoraj osem tisoč plesalcev iz celega sveta ponovno osvaja Rovinj. Od 5. do 19. junija istrski Rovinj že tradicionalno postane ultimativno središče edinstvene zabave v karibskem in senzualnem plesnem ritmu. Se vidimo v Rovinju, na prazniku plesa in zabave?!

Nadaljujte z branjem

Veli Lošinj je »zelo simpatičen«

Kraj Veli Lošinj, na otoku Lošinj, je le nekaj kilometrov oddaljen od glavnega, dominantnega mesteca Mali Lošinj. Kljub temu, da ime kraja Veli Lošinj nakazuje, da je velik (»veli«), je kar okrog šestkrat manjši od mesta Mali Lošinj. Zanimivo, kajne? Je pa Veli Lošinj, vsaj s turističnega vidika »pravi cuker«. Je tako sladek, simpatičen, po eni strani tudi tako domač, da se turist v Veli Lošinj zlahka zaljubi na prvi pogled oziroma že po prvem kratkem sprehodu. Zakaj se nam zdi Veli Lošinj tako super? Poglejmo skupaj!

Nadaljujte z branjem