Compare Listings

Trajnostni in zeleni turizem

Gozdni wellness

Dejstvo, da smo ljudje zaradi različnih razlogov skoraj konstantno pod stresom in potrebujemo vedno več priložnosti za sprostitev, ni nobena novost. Eden od vse bolj popularnih in uveljavljenih načinov, kako se še dodatno sprostiti v času dopusta, je vodeno preživljanje časa v gozdu.

Gozdni wellness

Po svetu se vse bolj uveljavljajo različni načini vodenega preživljanja časa v gozdu. Uvajanje gozda v vsakdanje življenje je zelo razširjeno na Japonskem in v Južni Koreji. V teh azijskih državah se že vse od 80. let 20. stoletja zavedajo pozitivnih učinkov gozda na človeka. Tam so do zdaj naredili tudi največ različnih raziskav, ki s številkami potrjujejo, kar ljudje že dolgo čutimo s srcem.

Ključna je osredotočenost na tukaj in zdaj
Znanstveniki so ugotovili, da že dve ali tri ure preživete v gozdu, pripomorejo k izboljšanju imunskega sistema, lajšajo težave pri anksioznosti in depresiji, uravnavajo krvni tlak, izboljšujejo kakovost spanca itd. Pri tem je pomembno, da v gozdu ne hitimo od točke A do točke B, ampak da upočasnimo tempo in se poskusimo čim bolj umiriti. Ključna je osredotočenost na tukaj in zdaj. A to je pri neskončno natrpanih urnikih, ki od človeka zahtevajo konstanten fokus in 100 odstotkov pripravljenosti na akcijo, včasih pravi izziv. Zato se vse bolj uveljavljajo priložnosti za vodeno preživljanje časa v gozdu.

Trajnostni in zeleni turizem
Ključni namen, zakaj si ljudje privoščimo dopust je, da bi se sprostili in pobegnili vsakdanjim obveznostim, ki nas velikokrat delajo nervozne. Nekateri sprostitev iščejo v športih, drugi v knjigah, vse več dopustnikov pa se udeleži tudi vodenih gozdnih kopeli (https://pag.si/gozdna-kopel/) ali drugih oblik preživljanja dopusta, ki temeljijo na trajnostnem in zelenem turizmu.

Pomembnost gozda za človeka in turizem
Na drugem mednarodnem kongresu o gozdni terapiji, ki se je konec septembra 2023, odvijal v čudovitem Narodnem parku Krka na Hrvaškem (https://pag.si/narodni-park-krka/), so se zbrali vodilni strokovnjaki s področja gozdnih kopeli in gozdnih terapij z Japonske, Južne Koreje in ZDA. Med govorci so bili tudi nekateri strokovnjaki, ki vodene gozdne kopeli in druge aktivnosti, povezane z gozdom, uvajajo v turistično ponudbo v krajih v Italiji, na Hrvaškem (https://pag.si/radoboj-majhen-veliki-kraj/) in tudi v Sloveniji.

Italijanski strokovnjaki s pomočjo raziskav ugotavljajo, da turisti niso več najbolj občutljivi na ceno. Njihovi rezultati namreč kažejo, da je vedno več Evropejcem, poleg sprejemljive cene celotnega potovanja, pomembno tudi, da bodo na dopustu spoznali kraj s pomočjo kulture (zgodovinski objekti, etnološki dogodki, lokalna kuhinja) in doživetij v naravi (možnost za sprehod, kolesarjenje, planinarjenje ipd.).

Poleg tega je vključevanje gozda in drugih naravnih danosti v turizem vse bolj pomembno ne samo za bolj raznoliko turistično ponudbo, ampak tudi za domačine, ki s takim turizmom lažje preživijo. Poleg tega zelene in trajnostne oblike turizma pripomorejo še k varovanju in ohranjanju okolja.

Zakaj je vodena gozdna kopel tako pomembna?
Ljudje smo del narave in izhajamo iz gozda, vendar se zaradi našega načina življenja tega ne zavedamo več. Vsaj v tako imenovanem razvitem svetu se zdi, da je človek popolnoma pozabil na to. Pozabili smo, da drevesa in drugo zelenje, naš planet čistijo. Ogljikov dioksid spreminjajo v kisik, ki za človeka pomeni eno ključnih sestavin za preživetje. Več kisika v naši krvi pomeni več življenjske energije. Več življenjske energije pomeni večje veselje in boljši odnos do sebe in do svojega življenja ter posledično tudi boljši odnos do narave. Ko bomo ljudje ponovno ozavestili omenjena dejstva, bomo gozd in naravo spet začeli spoštovati in bolje skrbeti zanjo.

Kot rečeno, nas preživljanje časa v gozdu umiri. Ko smo umirjeni, nam pade srčni utrip, misli se nam zbistrijo in v tem stanju se lahko zgodi veliko lepega. Gozd človeku vedno ponudi tisto, kar je v določenem trenutku najbolj pomembno zanj. Zato je vodilo nekaterih vodnikov gozdnih terapij to, da je terapevt gozd, vodnik samo pomaga odpreti vrata vanj.

Vse večje zanimanje za bolj trajnostni turizem
Če spadate med 82 odstotkov Evropejcev, ki so po podatkih Eurobarometra iz leta 2021, pripravljeni prilagoditi svoje potovalne navade tako, da boste bolj podpirali trajnostni turizem (https://pag.si/trajnostni-turizem/), vabljeni, da na listo svojih dopustniških aktivnosti vključite tudi kakšno gozdno doživetje. Poiščite destinacije, ki ponujajo vodene gozdne kopeli ali gozdne terapije, pa naj bo to kakšno od območij severne Italije (npr. dolina Valsugana), hrvaški Radoboj (https://pag.si/radoboj-majhen-veliki-kraj/), kakšen slovenski kraj ali kakšno območje v Avstriji.

Gozd vabi.

Ps. Tekst in fotografije: Katarina Alič Čretnik, glej tudi www.melisa.si

Sorodni članki

Osrednja Hrvaška vabi

Osrednja Hrvaška je destinacija, ki ponuja izjemno raznolikost in privlačnost za turiste vseh profilov. Kombinacija ohranjene narave, bogate kulturne dediščine, termalnega turizma, številnih možnosti za aktivne počitnice, avtohtone ekološke gastronomije in vrhunske enologije je tisto, kar to regijo postavlja na zemljevid počitniških destinacij, ki jih velja raziskati.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Dajla: Kam je izginil blišč podeželske vile najbogatejšega Istrana

Barbara Ban, novinarka, glej tudi njen portal HelloIstria, se s kolegico odpravi na kolesarski izlet. Na krožni vožnji Novigrad-Umag-Brtonigla-Novigrad se v fokusu znajde predvsem istrska Dajla.

Nadaljujte z branjem

Kaj nam lahko uniči dopust na Jadranu?

Počitnikovanje na Jadranu je sanjska destinacija za mnoge, ki iščejo sonce, morje, čudovite plaže in predvsem sproščen odmor od vsakdanjega – mnogokrat stresnega – življenja. Vendar pa se pod idilično podobo priljubljenih poletnih destinacij skrivajo tudi potencialne nevarnosti in težave, ki lahko sproščen odmor spremenijo v nočno moro. Dopust na Jadranu nam lahko pokvari mnogo stvari – vse od nepričakovanih vramenskih razmer, prometnih zastojev, pa do morskih »pošasti« in neprijaznih (so)turistov.

Nadaljujte z branjem