Compare Listings

Šparglji: divji istrski zaklad

Šparglji: divji istrski zaklad

Špargelj je vsekakor eno od najbolj zdravih živil, ki ga ponuja narava Mediterana. Ta divje rastoča grenkasta rastlina je v Istri že stoletja neizogibno spomladansko živilo na vsaki jedilni mizi od sredine marca pa vse do sredine maja.

Medžimurje, zeleni vrt Hrvaške

Medžimurje, zeleni vrt Hrvaške

Hrvaški turistični delavci so Medžimurje (hrvaško: Međimurje) leta 2019 razglasili za najboljšo turistično destinacijo kontinentalne Hrvaške. Terme Sveti Martin na Muri, stari grad Zrinskih v Čakovcu, vinska cesta, številne izletniške točke, kulinarične dobrote, odlična vina in več kot 800 kilometrov kolesarskih poti so zagotovo garancija, da vam v Medžimurju ne bo dolgčas.

Aquarium Pula

Aquarium Pula

Zapuščena in neugledna. Vse do leta 2002. Na najlepšem pulskem polotoku. Da, to je bila stara avstrogrska utvrdba Fort Verudela iz leta 1886, zaščitena kulturna dobrina, ki je skozi zgodovino spreminjala svojo namembnost. Od vojaške do gostinske ter do najnovejše – razstavnega prostora različnih morskih in sladkovodnih bitij. Sedaj je tu umeščen največji hrvaški akvarij Aquarium Pula, ki je nedavo dobil še novo atrakcijo – tri velike bazene v prostoru, ki je bil nekdaj pokrit z jekleno kupolo.

Skrivnosti istrske železnice

Skrivnosti istrske železnice

Med branjem zgodovinskih podatkov o istrski železnici nas očara dejstvo, da se v najbolj razviti hrvaški regiji danes zdi ta kot prava relikvija daljne preteklosti, še bolj pa nas preseneti to, da so jo zgradili v samo dveh letih in pol.

Najboljše hrvaške restavracije so …

Najboljše hrvaške restavracije so …

Katere so najboljše restavracije na Hrvaškem? Zagotovo so med njimi tiste, ki so prejele Michelinovo zvezdico. Najbolj prestižno svetovno znano gastronomsko priznanje ima trenutno v svoji lasti kar 7 hrvaških restavracij: rovinjski Monte, šibenski Pelegrini in restavracija 360º v Dubrovniku iz leta 2018, Noel (Zagreb) in Draga di Lovrana (Lovran) iz leta 2019 ter paški Boškinac in LD Terrace (otok Korčula) iz leta 2020.

Blodnik po Istri

Blodnik po Istri

Po letu dni blodenja po Istri je nastal Blodnik po Istri. Gotovo ste slišali zgodbe prekaljenih popotnikov, kako so prepotovali celo Azijo, Afriko ali Ameriko z nepogrešljivim popotnim vodnikom, ki je bil na koncu že čisto razcefran, razpadel pa ni. In ga zdaj hranijo v kaki omari kot relikvijo. Kot zgodbe iz JLA so te pripovedi, rahlo nadležne, mar ne?

Barbara Ban bloga: Helloo Istria

Barbara Ban bloga: Helloo Istria

„Vsako blago ima svojega kupca. Vsekakor povpraševanje določa ceno, Hrvaška je iskana in popularna, zato je logično, da se cene tudi dvigujejo. To je za destinacijo tudi dobro, še posebej, če cene upravičijo to, kar gost plača. Problem nastane, ko se za nekaj plača več, kot je vredno. To so izzivi, o katerih govorim,“ med drugim pove Barbara Ban, turistična novinarka v intervjuju o poteh in stranpoteh (hrvaškega) turizma.

Tartufi: Specialiteta iz Motovunskega gozda

Tartufi: Specialiteta iz Motovunskega gozda

Barbara Ban iz Hello Istria je v Istri iskala tartufe: »Istrske tartufe lahko okušamo po vsej Hrvaški. Izvrstne restavracije v hrvaški metropoli si ne bodo privoščile take blamaže, da njihov jedilnik ne bi vseboval jedi, pripravljene s tem afrodiziakom, aromatično gomoljiko, ki raste v dolini Mirne«.