Compare Listings

Podstrana, lučaj od mesta Split

Plus hotel Meridien

Iščete svoj intimen in prijeten kotiček na plaži? Poznate soparnik? Ste že bili v podstranskem „levu“? Ste že slišali za Podstransko poletje? Ste že okusili podstransko „prasko“? Spoznajte turistom prijazno Podstrano.

Podstrana, lučaj od mesta Split

Občina Podstrana v Splitsko-Dalmatinski županiji spada med hrvaške občine z najmlajšim prebivalstvom, saj njenih 12.000 prebivalcev nima v povprečju niti 34 let.  Sodi med najprivlačnejše občine, saj se je več kot polovica prebivalcev sem priselila, kar petina njih iz drugih županij ali iz tujine. Prav zaradi novih priseljencev se  je število prebivalcev Podstrane v samo slabih 100 letih podeseterilo.

Iščete apartman v Podstrani? Priporočamo apartmaje Car: http://www.apartmani-car.hr/.

Zaradi neposredne bližine Splita, pravzaprav je njegovo jugovzhodno predmestje, ima odlične prometne povezave (letališče, trajektno pristanišče, železniški kolodvor in avtocesto). Podstrana se razteza od reke Zrnovnice na SZ do griča Veliki Mutogras na JV. Obalni del Podstrane sestavlja 6 km dolg niz razčlenjenih prodnatih plaž in zalivov. Naselja, ki spadajo v občino Podstrana, so Sveti Martin, Miljevac, Strožanac, Mutogras,  Grljevac in Grbavac  in najstarejše naselje Gornja Podstrana, ki je obenem tudi zibelka današnje Podstrane.

Ta s svojim položajem, zgodovinskimi in arheološkimi znamenitostmi tudi danes predstavlja živi muzej in spoj preteklosti ter sedanjosti. Arheološka najdišča na področju same občine Podstrana pričajo o vpadih Avarov, Turkov in Tatarov. V mestu Podstrana so v kraju Polače še vedno vidni ostanki rimskih zgradb. Omeniti velja še cerkev Sv. Jurja in cerkev Gospe od Site, pa tudi  srednjeveške grobove pri cverkvi  Sv. Martina. Zaščitnik mesta Podstrana je Sv. Antun Padovanski.

Celotno področje Podstrane ima ugodno sredozemsko podnebje, ki omogoča gojenje  značilnih mediteranskih kultur: oljk, trte, smokev ter še posebej breskev  (domačini jim rečejo praska), po katerih je Podstrana poznana daleč naokoli.

Zemljepisni položaj, razčlenjena obala ter ugodna klima omogočajo prebivalcem Podstrane dobre življenjske pogoje ter obenem predstavljajo velik potencial za razvoj turizma, k čemur prispevajo tudi gostoljubnost domačinov, kulturna in zgodovinska dediščina ter naravne lepote.  Turizem je danes poleg kmetijstva osnovno gonilo gospodarskega razvoja.

Podstrana postaja med dopustniki vse bolj zaželena turistična destinacija.  Ponudbi  številnih privatnih apartmajev, hotelov, penzionov in restavracij, kategoriziranih po vseh evropskih standardih, se pridružuje tudi obnovljen hotel Meridien oz. „Lav“, ki je tudi edini hotel s 5 zvezdicami v okolici Splita.

Plaže v Podstrani so prodnate, z lahkim dostopom v morje, kar je za družine z otroci in starejše osebe zelo vabljivo. Naravne sence je na plažah zelo malo, nekaj je nudijo sence starih tamarisk. Ne boste pa imeli težave z gnečo niti na vrhuncu sezone, saj je obala zelo razčlenjena in si lahko vsak najde svoj prijeten kotiček na plaži.

Ob bok apartmajski in hotelski ponudbi je vredno postaviti tudi gastronomsko ponudbo. V nekaj lepo urejenih restavracijah čisto ob morju ponujajo domače lokalne  specialitete, od katerih je še posebej vredno poskusiti soparnik. To je tradicionalna jed iz blitve in testa, ki jo v teh krajih pripravljajo že od turških časov.

V mestu in okolici Podstrane  že tradicionalno prirejajo številne festivale, ki jih obiskujejo domači in tuji turisti. Poleti je še posebej živahno, saj je za domačine in njihove goste na programu cela vrsta glasbenih in dramskih prireditev v sklopu Podstransko poletje. Mnogo dogodkov  je na prostem, na kakšni zgodovinski znamenitosti, kar daje samim predstavam še poseben čar.

Podstrana je za turiste izjemno privlačna, saj poleg kulturno-zgodovinskih znamenitosti nudi raznolike možnosti tudi za šport in rekreacijo v naravi. V Podstrani je veliko kolesarskih stez, pešpoti in planinskih poti.  Na morju lahko jadrate, smučate na vodi, deskate in plujete s katamarani.

Gastronomska ponudba mesta Podstrana je imenitna (dalmatinski pršut, kvalitetni ovčji sir, jagnjetina, ribe, školjke, raki  in zelo kvalitetna vina). Razvajte se lahko v številnih picerijah, restavracijah in domačih gostilnah (konobah).

Bližina Splita in Trogira omogoča tistim, ki si želijo tudi nočne zabave, obisk v številnih diskotekah in nočnih lokalih. Enodnevni izleti turističnih agencij ponujajo rafting na Cetini, jahanje v naravi, obiske otokov (Vis, Korčula, Hvar, Brač, Šolta). Podstrana je tudi dobro izhodišče za obisk bližnjih turističnih ciljev (Split, Salona, Trogir in Klis), kjer lahko spoznate kulturno bogastvo Dalmacije.

Objavljeno

Sorodni članki

Dvakrat Bobovišća

Bobovišća in Bobovišća na moru

Na zahodni obali otoka Brača najdemo »dva Bobovišća«. Starejši del istega naselja (16. stoletje) leži nas istoimenskim zalivom in na nadmorski višini okrog 100 metrov. »Bobovišća na moru« (18. stoletje) pa, kot pove že ime, ležijo ob samem morju.

Bobovišća in Bobovišća na moru

Na zahodni obali otoka Brača najdemo »dva Bobovišća«. Starejši del istega naselja (16. stoletje) leži nas istoimenskim zalivom in na nadmorski višini okrog 100 metrov. »Bobovišća na...

Preberi več
“Valle di mille navi”

Milna, zaliv tisočih ladij

Milno na Braču obožujejo predvsem lastniki morskih plovil. Milna namreč slavi za najlepšo in najbolj varno braško luko. Gostoljubni zalivi Milne nudijo odlična sidrišča, Milna je odlično izhodišče za vse ljubitelja jadranja in križarjenja z jahtami.

Milna, zaliv tisočih ladij

Milno na Braču obožujejo predvsem lastniki morskih plovil. Milna namreč slavi za najlepšo in najbolj varno braško luko. Gostoljubni zalivi Milne nudijo odlična sidrišča, Milna je odlično...

Preberi več
Sedem Kaštelov

Kaštela, riviera Kaštela

Kaštela se raztezajo na okrog dvajsetih kilometrov dolžine med Trogirom in Splitom. Zanimivo je, da »mesto Kaštela«, mogoče bi bilo vendarle bolje reči »riviero Kaštela«, sestavlja kar sedem naselij z istim korenom imena.

Kaštela, riviera Kaštela

Kaštela se raztezajo na okrog dvajsetih kilometrov dolžine med Trogirom in Splitom. Zanimivo je, da »mesto Kaštela«, mogoče bi bilo vendarle bolje reči »riviero Kaštela«, sestavlja kar...

Preberi več