Gremo se kopat … na paške plaže

Kaj bi na morju drugega raje počeli kot se kopali? Verjetno skoraj nič; poleg sončenja, poležavanja na krasni plaži, skakanja v vodo, potapljanja in iskanja školjk, zidanja peščenih gradov …

Dopust kar nekako povezujemo z morjem, soncem in plavanjem. Ker nam ni vseeno, v kaki okolici bomo preživeli počitnice, je eno do prvih vprašanj, ko se odpravljamo na dopust, tudi: kako pa je morje tam? Je plaža urejena? Kamnita, prodnata ali peščena? Je primerna za otroke? Je senca? Imajo kak sladoled in pivo v bližini? Se da do tja priti z avtom ali kolesom?
DSC_2907

Na Pagu, hrvaškem otoku z najdaljšo obalo, ki meri kar 302 km, je ogromno zalivčkov, plaž takih in drugačnih, ob nekaterih ti kar zastane dih. Največ jih je na južni strani otoka in v osrednjem delu, čudovite so tudi na vzhodni obali. Kar 270 km popolnih plaž in skritih zalivčkov je na tem lepem otoku, nekatere imajo skalnate obale, druge droben fin pesek, mnoge spadajo med najlepše v Kvarnerju, severni Dalmaciji, nekatere pa v celotnem Jadranu. Kopalci lahko izbirajo med javnimi plažami s celovito ponudbo ali samotnimi plažami s skritimi kotički.

JUGOVZHODNI DEL
>>> Miškoviči imajo lepe in mirne plaže, primerne za otroško igro, obliva pa jih čisto in bistro morje.
>>> Dinjiška je v plitvem zalivu z veliko samotnimi plažami na jugu otoka. Še vedno so vidne nekdanje soline iz časa francoskeuprave.
>>> Vlašići se ponašajo z eno najlepših peščenih plaž na otoku, ki je prav idealna za družinski oddih. Zaliv je miren in prostran, ob obali sta tudi dve gostilni, sposodite pa si lahko tudi čolne ali pedoline. Sence ni, v zaliv se lahko tudi pripeljete s plovilom, saj je v zalivu privez. Pomol je primeren za skoke v morje.
>>> Smokvica – zelo lepa plaža, dostopna tudi z odprtega morja. To je mala, naravna uvala v bližini Vlašićev. Kdor si želi miru, čistega morja, tišine, lepih plaž in prijaznih domačinov, se bo tu počutil kot doma.
>>> Povljana ima kar nekaj lepih prodanatih in peščenih plač.
>>> Košljun, majhen zaliv, zaščiten pred vremenskimi vplivi, na južni strani otoka. Prodnate in peščene plaže niso nagnetene, zato boste na njih našli mir in sprostitev. Uživali bodo tako športniki kot tudi otroci.
>>> Plaže v Goriški dragi so dostopne samo s čolni.
>>> Proboj je majhno mestece blizu Košljuna, daleč od ponorelega sveta. Plaže vas bodo očarale z mirom, domačini pa s ponudbo domače hrane.
>>> plaže okoli Šimunija priporočamo navtikom, so pa južno od naselja Mandre. Tukaj je zelo znana in odlično urejena Marina Šimuni, zgrajena v naravnem zalivu, ki se globoko zajeda v kopno, zato je tudi izredno varna pred valovi. Zraven je avtokamp Šimuni, zgledno lepo urejen in konkurenca Strašku, nima pa toliko dreves, ki bi dajala senco. Plaža je lepa, mivkasta in prodnata. Šimuni so idealni za družinske počitnice, kopanje in sprehode na prekrasnih plažah. Kamp in marina so približno km oddaljeni od vasice. Zgodaj zjutraj boste naleteli na ribiče, ki pridejo z ribolova.
>>> Mandre je ljubko naselje z manjšim pristaniščem, ki ima veliko plaž, skoraj vsak apartma ob obali ima svojo manjšo prodnato plažico, nekatere imajo zbetonirano uravnavo za sončenje. Sicer so na obali kamenčki, sence ni veliko, obala pa je primerna tudi za družine in otroke.
DSC_0438

OSREDNJI DEL

• OKOLICA NOVALJE
Med mesti na Jadranu, ki izstopajo s svojimi čudovitimi naravnimi plažami, je gotovo Novalja z okolico. Kamorkoli se boste namenili, boste v krogu 1 – 3 km našli svoj čudovit kotiček pod soncem. Vse plaže imajo čisto morje z odličnim dostopom vanj. So zelo široke, prodnate ali peščene, še posebej so zato primerne za družine z otroci.

>>> Babe leži zahodno od Novalje. Med vsemi novaljskimi plažami je ta najplitvejša in najtoplejša. Ozek obalni pas je iz fine mivke. Na njej boste našli tudi nekaj gostilnic in možnosti rekreacije.
>>> plaža Braničevica – Gajac je v neposredni bližini plaže Straško. Je zelo dolga, z nekaj gostinske ponudbe, več turističnih vsebin pa najdete v zaledju, v naselju Gajac. Plaža Gajac je lepa, s prodom in mivko, vendar brez vsake sence. Na plaži je tudi vodni tobogan, izposojajo vodne skuterje in turiste vozijo z vodno banano ali padalom
>>> Katarelac je plaža blizu Gajca. Prostrana, prodnata z lepim dostopom v morje, vendar brez lastne sence, je primeren kraj tudi za otroke.
>>> V Novalji je tudi majhna plaža Vrtić, blizu je gozdiček, sicer pa nima sence.
>>> Straško je južno od Novalje, v 1,5 km širokem zalivu. Ima kratek kamnit dostop do morja, ki mu sledi peščeno dno. Priljubljena je tudi zato, ker je celotna obala poraščena z gozdom bora in črnega hrasta, zaradi česar je senca gosta in prijetna. Od leta 2004 ima plaža tudi Modro zastavo. Je plaža za družino, za družine z majhnimi otroci, dostopna tudi invalidnim osebam. Poskrbljeno je za športne aktivnosti. Zraven plaže je eden najbolj znanih in najlepših kampov na Jadranu, kamp Straško. Del je namenjen tudi nudistom, sicer pa je tu bogata gostinska, zabavna in športno-rekreacijska ponudba. Zaradi urejenih sanitarij in sence je v avtokampu vedno veliko tudi zunanjih kopalcev (vstopnina 10 kun). Za mnoge je prav plaža Straško najboljša na otoku.
DSC_0610
>>> Zrče so le nekaj km JV od Novalje, od koder vozi tudi avtobus. Prelepa drobnoprodnata plaža Zrče je morda najbolj znana na otoku, saj je najlepša in najbolj atraktivna novaljska plaža. Je prostrana, na višku sezone jo obišče tudi več tisoč kopalcev dnevno. Globina kar hitro narašča, vendar je tudi za otroke zelo prijetna. Za senco morate poskrbeti sami, lahko pa si najamete tudi senčnik in ležalnik. Za veselje v vodi in rekreacijo je poskrbljeno z izposojo vodnih skuterjev, čolnov, pedolinov, na voljo je tudi vodni tobogan. Za okrepčilo so v bližini manjši bifeji, biljard, pa tudi igrišče za odbojko. Ponaša se tudi z nazivom najlepše in najbolj urejene plaže na Jadranu, od leta 2003 ima po strogih evropskih kriterijih tudi modro zastavo. Pozno popoldne in zvečer je vstop brezplačen, sicer pa pobirajo vstopnino in parkirnino (12 kun). Zrče še posebej zaživijo ponoči s svojimi diskotekami in svetovno znano glasbeno sceno.

>>> Caska
je vzhodno od Novalje in sosednja plaža Zrčam. Za tiste, ki imajo radi mir in položen dostop v morje, bo kot nalašč, sploh za majhne otroke je idealna. Plaža je mivkasta, le na zahodnem delu zaliva je v morju nekaj kamnitih plošč. V daljavi se vidi Velebit, na obali pa je tudi nekaj bifejev. Če boste ostali do večera, ko se že vse umiri, se vam bodo morda radovedno približali galebi in si tudi izprosili kak grižljaj hrane. V neposredni bližini plaže se na morskem dnu še vedno najdejo ostanki nekdanjega rimskega mesta, ki se je potopilo v potresu v 4. st. Tam se dno tudi strmeje spušča.
>>> plažo Jadra najdete v bližini Stare Novalje. Priljubljena je med tistimi, ki gredo v morje radi počasi in zlagoma in po drobnih kamenčkih, pa tudi med tistimi, ki radi skačejo s skal globoko v morje. Oboje najdete tu.
>>> Lokunje je mestna plaža Novalje. Južni rob novaljskega zaliva je prodnat, voda je plitka in topla. Ker ima zelen rob, je zelo prijetna.
>>> Planjka (Trinćel) leži na JV obali zaliva Stare Novalje. Od leta 2004 se ponaša z modro zastavo, znakom odlične urejenosti in pogojev. Ima tudi dve priznanji Hrvaške turistične organizacije ter gospodarske zbornice za najlepšo ter najbolj urejeno plažo na Jadranu. Je mivkasta, topla in plitka, še posebej primerna za družine z otroci. Ima tudi odlično gostinsko ponudbo ter rekreacijske možnosti. Večina hiš oddaja tudi apartmaje, tista ob obali imajo vsaka svoj kos lepe mivkaste plaže.
IMG_0006

• BARBATI
se imenujejo naselja ob zalivu Caska: Kustići, Zubovići in Metajna in so izredno slikovit del otoka Pag. Pri Metajni se konča cesta. Za hribom, 1 km proč, pa se razprostira imeniten zaliv Ručica.
>>> V Ručici morje obliva ljubek zaliv s prodnato plažo, oči pa se spočijejo na strmih obalah in pogledom na mesto Pag na drugi strani zaliva. Nima lastne sence. Do nje lahko pridete s čolnom ali avtomobilom. Sprehodite se do bližnje lesene gostilne, zanimivo umeščene med skale v ozkem prehodu. Imenuje se prav primerno, Kanjon.
>>> Beritnica
>>> Slana je odlična izbira za tiste, ki ne marajo gneče in vrveža kopalcev. V zalivu je čarobna tišina, ki jo občasno prekine zvok galeba ali orlov z okoliških sten. Morje je sveže, plaža pa primerna za sončenje, dostopna je le s čolnom.
>>> Sušac
>>> Malin je peščena plaža v Paških vratih, do nje lahko pridete le s čolnom. Blizu je izvir vode.

IMG_0084
• PAŠKE PLAŽE
Pag ima okrog 27 javnih plaž in precej neurejenih, prav tako čudovitih, s prekrasnimi zalivi.
>>> Mestna plaža – glavna plaža mesta Paga je Prosika, na kateri je dnevno tudi več tisoč kopalcev. Primerna je za družine, male otroke in tudi invalidne osebe. Ima modro zastavo. Na voljo so športni rekviziti (pedalini, sandolini, skuterji, odbojka na pesku), ima pa tudi bogato gostinsko ponudbo sladoleda, hrane in pijače. Takoj za plažo je parkirišče.
>>> Mađarica je primerna za družine z otroki in mladino, na njej je tudi kiosk s hrano in pijačo
>>> Tri glave
>>> področje Vodice ima precej raznolikih plaž – prodnatih in skalnatih. Prodnate so malo težje dostopne in so znotraj manjših zalivov. Sicer pa bodo uživali tudi majhni otroci, obalni del je plitev. Skalnati del pa je odličen za športne ribiče in potapljače. Na obali in blizu obale so zanimive skalnate tvorbe, do katerih se da plavati in opazovati morsko življenje. Med plažama Vodice 1 in 2 je še plaža Tartanovo.
>>> Tartanovo je krasna prodnata plaža z zelenomodrim morjem s plitvim delom in betonskim večjim pomolom za sončenje. Ob obali je senčnat del, primerna je za družine in majhne otroke
>>> Marijanovo
>>> Janječe vode
>>> Kozlinjak je manjša prodnata plaža, ob robu je nekaj dreves za senco, na obali pa nekaj skal. Primerna je tako za družine kot majhne otroke.
>>> Bošana – plaže v tem predelu so od Paga oddaljene le četrt ure vožnje z avtom. Še nedolgo tega so na tem predelu zasadili borov gozd. Morje je tukaj malo hladnejše zaradi izvira vode. S ceste se spustimo do morja, zalivček na eni strani zapira skalnata stena.
>>> plažo Dubrava z ozkim prodnatim pasom večjega zaliva obkroža gozd, primerna je tudi za majhne otroke.
>>> Rozin Bok
>>> Konjsko
DSC_0103
>>> Sveta Marija
– blizu Kolana, tik ob cesti je ljubka plaža z majhnim rtom na sredi. Je enostavno dostopna, prodnata, primerna tudi za majhne otroke. V tej okolici raste zaščiten hrastov gozd.
>>> Sveti Marko – malo naprej je večja, zelo privlačna prodnata plaža, z lepim pogledom na Paški zaliv. Morje se polagoma spušča, primerna je za družine in tudi majhne otroke.
>>> Hričinac
>>> Filino je manj obljudena kot prejšnja plaža, je manjša, dostopna tudi s čolnom.
>>> Sveti Duh
Med Pagom in Zrčami se nahaja prelepa mivkasta in prodnata plaža Sveti Duh, ki je dostopna tudi z avtomobilom. Zadnja leta je plačljiva (5 kun), ni pa naravne sence. Posebnost te prekrasne paške plaže je, da ima edina peščeno morsko dno. Pesek je mehak, droban in zelo prijeten, zato jo priporočamo družinam z otroci. Plitvina sega celo petdeset metrov od obale.
>>> Čista – že samo ime pove, se ta plaža ponaša s čisto zelenkasto vodo, kopalci jo imajo zelo radi, saj poleg urejene obale in dobrega dostopa v morje, lahko počivate tudi v senci senčnikov. Tam je tudi nekaj gostinskih lokalov.
>>> Prnjica je plitev prodnat zaliv, primeren za majhne otroke, nima pa lastne sence.
>>> Mali Zaton – do nje lahko pridete samo s čolnom
>>> Veli zaton – do nje lahko pridete samo s čolnom
>>> Ploča
>>> Bele stene
>>> Mali Bok
>>> Veli Bok
>>> Rikova kotica
>>> Bašaca – na tem območju je nekaj manjših plažic, ki so enostavno dostopne zaradi same prometnice ob morju. Privlačijo turiste, ki se radi dalj časa sončijo in kopajo, tu je tudi nekaj gostinske in športne ponudbe.
>>> Vila Jerka
>>> Na drugi strani zaliva boste naleteli na »divje«, prečudovite, samotne plaže z ogromnimi kamnitimi ploščami in skulpturami. Vsi zalivčki so težje dostopni, saj je potrebno s slabe ceste, ki vodi iz mesta Pag, spustiti po grobem kamenju tudi do 200 m. Sence ni, naravna lepota in mir pa odtehta trud z dostopom.
DSC_0610

pag-turizem1OSTALO, ZAHODNI DEL
Polotok Lun, dolg 20 km, tako značilen za otok Pag, ima kar nekaj zanimivih zalivov. Zelo znana sta Potočnica in Jakišnica.
>>> plaža Mata v bližini Luna je zelo romantična. Ima skrite plaže in zalivčke, ki jih obkrožajo starodavne oljke. Na nekaterih mestih je betonirana ali kamnita.
>>> kamnite plaže so samo na zahodnem delu otoka, v naseljih Varsan, Dudići, Jakišnica, Potočnica i Tovarnele. Iz restavracije tik ob morju je krasen razgled na bližnje otočke Dolfin, Veli in Mali Laganj ter na odprto morje.