Compare Listings

Dugi rat – za idealen dopust

Mirno mestece

Bližina atraktivnih turističnih središč, Splita (18 km) in Omiša (5km), omogoča številne možnosti za prijeten letni dopust, od ogledov zgodovinskih znamenitosti, aktivnih počitnic, nočnega življenja, dolgih sprehodov ob obali ter uživanja v prekrasnih sončnih zahodih na klopcah pod tamariskami.

Dugi rat – za idealen dopust

Dugi Rat je majhno, a hitro rastoče obmorsko mestece v osrednji Dalmaciji, z velikim turističnim potencialom.

V kraju Dugi Rat priporočamo APARTMA MARKO, splet: http://apartman-marko.com/.

V občini Dugi Rat so tri naselja: Jesenice, Dugi Rat in Duće, kjer se razprostirajo najlepše plaže – prodnate in peščene, idealne zlasti za družine z otroki. To so Luke, Rogač pa tudi druge.

V starih naseljih, na višini 200-250 m pod planino Perun, pa so ohranjeni spomini prednikov Poljičke Republike. To so naselja: Jesenice, Zeljovići, Krug in Duće.  O starosti naselij na tem področju pričajo arheološka odkritja, predvsem iz dveh podzemnih jam, imenovanih Turska peč in Ponistrica, ki kažejo, da je bilo to področje poseljeno že v kameni dobi.

Danes so te vasi v glavnem zapuščene, ker so se prebivalci desetletja odseljevali, vendar idealne za izlete in opazovanje morskih širjav, otokov in nedotaknjene narave ter morja. Točno nasproti je otok Brač. Težko bi še kje na tako majhnem prostoru naleteli na takšno naravno raznolikost. Od čistega morja, idiličnih plaž do kanjona reke Cetine (Omiš) in starodavnih Poljic, ter planinskega skalovja, ki nas obkroža. Raziskujte stare vasice s kolesom, peš ali med tekom.

Vsako naselje ima svojo posebnost. V Jesenicah so prekrasne lesene ladjice, s katerimi lahko odplujete na izlet. V Starem selu Jesenice je prekrasna gostilna, konoba, ter hotel in nočni bar, v katerem je vedno kako presenečenje za mlade in mlade po srcu. V Dugem Ratu boste poleg supermarketov, pekarne, fast fooda, male tržnice, pošte, lekarne, cerkve,  igrišča, velikega otroškega parka, restavracije in kavarnic, na plaži našli tudi tuše in kabine za preoblačenje.

Na morju vam ne bo dolgčas, saj bodo otroci uživali na trampolinu, najamete lahko ležalnike in pedaline ter si potešite lakoto s palačinkami, kuhano koruzo in krompirčkom. Duće so najbolj poznane po peščenih plažah, kavarnicah ter nočnem baru za tiste, ki jim je dan prekratek za zabavo, pa tudi po hotelih in restavracijah.

Dobroti pršut in soparnik (tradicionalna jed iz blitve in testa) sta kot gastronomski specialiteti uvrščeni v seznam nematerialne kulturne dediščine Hrvaške. Prav tako z dopustniškega menija nikakor ne smete izpustiti dalmatinske „peke“ ter rib iz kristalno čistega morja.

V Dugem Ratu lahko vsako leto obiščete raznovrstne dogodke. Prirejajo Dugoraško kulturno poletje (gledališke predstave, likovne razstave, koncerte klasične glasbe, zabave na plaži z različnimi tematikami, večer soparnika, otroški festival) ter Mednarodni folklorni festival „Kolajna od zlata“.

Tega organizira Kulturno umetniško društvo „Dalmacija“ – Dugi rat.  Nastalo je 1967. leta zaradi negovanja tradicionalnih običajev, originalnih in koreografiranih plesov in pesmi hrvaškega naroda, še posebej Dalmatinskega otoškega, obalnega in Zagorskega dela. Plešejo stare Splitske plese, Posavske in Zagorske plese, plese s Korčule in z Bunjevca,  Plese Starega Trogira, Kolo iz Ražanca, Ličko kolo z Otočca, Igre iz Kreševa, trogirsko in splitsko  kvadriljo, kolo iz opere Ero z onega sveta, Dubrovniško kontradanco in linđo. Poleti nastopa KUD Dalmacija vsako sredo v Radmanovih mlinih – restavraciji na reki Cetini pri Omišu, kjer bo ogled plesa posebno doživetje.

V Omišu zelo poudarjajo aktivne počitnice. Če se želite preskusiti v kanjoningu, planinarenju, trekingu, kanuingu, raftingu, gorskem kolesarstvu in uživati v nedotaknjeni naravi, vam bodo številne turistične agencije ponudile organizirane turistične izlete na širšem področju, kjer pa najbolj izstopa kanjon reke Cetine.

Objavljeno

Sorodni članki

Murter, otok kalafatov

Otok Murter, otok otokov

Preživeti dopust v krajih Murter, Betina, Tisno ali Jezera je za marsikaterega zaljubljenca v morje edini letni cilj. Na otoku Murterju so doma kalafati, ki »morje dobesedno živijo«, verjetno jim celo namesto krvi po žilah teče morska voda …

Otok Murter, otok otokov

Preživeti dopust v krajih Murter, Betina, Tisno ali Jezera je za marsikaterega zaljubljenca v morje edini letni cilj. Na otoku Murterju so doma kalafati, ki »morje dobesedno živijo«, verjetno jim...

Preberi več
Splitska, nekoč Spliska

Ne Split, Splitska

Splitska je manjše, zelo simpatično naselje na severni strani otoka Brača. Vasica je stisnjena v majhnem, turistom zelo privlačnem, zalivu, ki je poln dišečih borovcev.

Ne Split, Splitska

Splitska je manjše, zelo simpatično naselje na severni strani otoka Brača. Vasica je stisnjena v majhnem, turistom zelo privlačnem, zalivu, ki je poln dišečih borovcev.

Preberi več
Ime ima po svetem Martinu

Sumartin, nekoč imenovan Vrhbrača

Sumartin je najbolj vzhodno in najmlajše naselje na otoku Braču. Sumartin je še danes majhna, privlačna ribiška vasica. Redna trajektna povezava med Sumartinom in Makarsko na kopnem daje dodaten zagon turistični dejavnosti v samem kraju in njegovi okolici.

Sumartin, nekoč imenovan Vrhbrača

Sumartin je najbolj vzhodno in najmlajše naselje na otoku Braču. Sumartin je še danes majhna, privlačna ribiška vasica. Redna trajektna povezava med Sumartinom in Makarsko na kopnem daje dodaten...

Preberi več

Sorodni članki